Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Een laagje sneeuw moet je gewoon laten liggen'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 17 januari 2024
172 sec


Kunstgrasvelden zijn prima bestand tegen winterse omstandigheden. Er zijn echter situaties waarin gebruik afgeraden wordt, zoals bij extreme vorst, opdooi of smeltende sneeuw. Ook het sneeuwvrij maken van het kunstgrasveld is een secuur karwei, dat deskundig gedaan moet worden om schade te voorkomen. Hoe pak je dit aan? Of kun je beter niks doen?

Een schuiver met rubber flappen wordt ingezet bij profclubs, die er alles aan moeten doen om toch te kunnen spelen.
Een schuiver met rubber flappen wordt ingezet bij profclubs, die er alles aan moeten doen om toch te kunnen spelen.

Jos Geres, manager onderhoud bij CSC Onderhoud (een dochteronderneming van CSC Sport), heeft een mooie brochure gemaakt over onderhoud tijdens winterse dagen. Hierin is te lezen dat een laagje sneeuw geen negatieve gevolgen voor het veld heeft. Als de sneeuw tijdens activiteiten echter tot 'pap' wordt getrapt, kan in een latere vorstperiode compacte ijsvorming in de mat optreden. Dit kan weer leiden tot een langdurig gebruiksverbod van het veld. Daarom luidt het advies van CSC om bij sneeuw geen gebruik te maken van het speelveld. 'Die verijzing is niet zozeer direct schadelijk voor de mat, maar geeft een groot risico op blessures bij spelers', zegt Geres. Bij droge vorst tot ongeveer tien graden kan de mat prima bespeeld worden. Een combinatie van dooi en regen is echter weer niet goed voor het veld, omdat het water niet kan wegzakken en er bij betreding kuiltjes kunnen ontstaan.

Niet zelf ruimen

Geres raadt af om zelfstandig sneeuw te ruimen. Uit ervaring weet hij dat er snel schade kan ontstaan. 'In het begin lijkt het allemaal goed te gaan als een aantal mensen met de hand gaan schuiven, maar er ligt natuurlijk wel heel veel sneeuw op een heel veld. Hierdoor wordt er te zwaar op de mat geduwd en schuif je veel infill naar de zijkant. Wij adviseren dan ook om eraf te blijven. Meestal is de sneeuw binnen één week weer verdwenen en kunnen verenigingen de trainingen en wedstrijden weer hervatten.' In het verleden heeft CSC in strenge winters ook wel op verzoek sneeuw geschoven bij amateurverenigingen. Mocht die situatie zich ooit weer voordoen, dan zal er meer vraag zijn van amateurclubs om velden schoon te vegen. 'Sneeuw schuiven kost natuurlijk wel veel tijd en extra geld', zegt Geres.


Bij elkaar geveegde sneeuw blijkt altijd meer te zijn dan het lijkt.

Profvoetbal

In het profvoetbal wordt altijd alles geprobeerd om wedstrijden te laten doorgaan. Na de sneeuwval in januari van dit jaar (2023, red.) heeft CSC de velden van FC Eindhoven en Excelsior dan ook op verzoek sneeuwvrij gemaakt. Dit betekent al snel zes uur werk voor de CSC-onderhoudsploeg. Er wordt dan een sneeuwschuiver met rubber flappen gebruikt. Geres: 'Het moet altijd verantwoord zijn voor het kunstgras. We doen het met beleid, maar uiteindelijk schuif je altijd een beetje infill mee. Later wordt dit wel weer hersteld.' Het karwei kost zoveel tijd omdat de sneeuw niet alleen van het veld moet, maar ook het stadion uit gereden moet worden met shovels.


'Ideaal is natuurlijk een machine die de sneeuw direct oppakt en van het veld transporteert'

Willem Hak van het bedrijf Van Leeuwen Landbouw-, tuin- en parkmachines kan zich herinneren dat hij velden sneeuwvrij moest maken toen hij nog actief was in de aannemerij. 'We schoven de verse sneeuw naar de zijkanten en zodra het gesmolten was, werd de meegenomen infill weer opgeveegd en herverdeeld.' Hij heeft nu geen machines in zijn assortiment die specifiek voor sneeuwschuiven gemaakt zijn. Op de Nederlandse markt is dat niet rendabel. 'Ideaal is natuurlijk een machine die de sneeuw direct oppakt en van het veld transporteert. Nu blijft het toch een soort noodgreep, door met een borstelmachine of schuif sneeuw te verwijderen naar de zijkanten. Wij hebben wel machines waarmee dit kan en die in hoogte verstelbaar zijn. Je schuift of borstelt echter altijd infill mee, omdat het aan de sneeuw gaat plakken.'
GKB Machines heeft veel machines ontwikkeld voor het onderhoud van kunstgras, bijvoorbeeld voor het verwijderen van blad in de herfst, maar ook in het aanbod van GKB is geen speciale sneeuwruimmachine te vinden. 'Wij maken uiteraard graag wat de markt vraagt, maar In Nederland is niet echt sprake van een sneeuwprobleem', aldus technisch medewerker Niels den Boer.


Verbieden

Gerrit de Koe, senior adviseur cultuurtechniek en sport bij Ingenieursbureau Amsterdam, adviseert ook om een pak sneeuw op een kunstgrasveld gewoon te laten liggen, en zelfs om clubs te verbieden om zelf de sneeuw weg te borstelen of te schuiven. 'Gewoon even geduld hebben', is zijn devies. Hij weet dat er veel infillmateriaal in de borders verdwijnt als je toch actie onderneemt. Na een vorstperiode is opdooi in zijn ogen de grootste vijand van het veld. 'Als de ondergrond nog zacht is, kunnen bij bespeling of onderhoud ongewenste verzakkingen of spoorvorming ontstaan.'


'Help, ik heb een kunstgrasveld'

Ook dit jaar publiceert vakblad Fieldmanager de rubriek 'Help, ik heb een kunstgrasveld'. In deze rubriek worden zaken behandeld die zich voordoen bij de aanleg, oplevering en het gebruik van kunstgrasvelden. De titel van deze rubriek verwijst naar de naam van het congres dat dit vakblad jaarlijks organiseerde, zoals trouwe lezers zich ongetwijfeld zullen herinneren.
Dit nieuwe jaar trappen wij af met de vraag wat je het beste kunt doen als er sneeuw op je kunstgrasmat ligt. Afgelopen januari werden de velden weer eens bedekt met zo'n laagje.

Dit artikel is eerder in februari 2023 verschenen en herplaatst vanwege de huidige winterse omstandigheden.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Warmgras bv - Deventer H.J.Peters
Monday 20 February 2023
Een bevroren speelveld is niet (goed) te bespelen, en heeft sneeuwruimen geen zin.
Indien vriezend weer verwacht wordt, en mogelijk sneeuw, dan is de oplossing: zorg ervoor,
dat het kunstgras een temperatuur heeft van +0 gr.C.. Ten eerste blijft het veld zijn speeleigenschappen houden en ten tweede zal de vallende sneeuw reeds voor een groot gedeelte smelten. Automatisch kan de temperatuur van het veld worden verhoogd met maxi-
maal 8 grC Vorst heeft dan tot ---8Gr. C buitentemperatuur geen invloed op het kunstgras,

Een "traditioneel" veldverwarmingssysteem met warmwater of hogespanning-elektriciteit is te duur in aanleg en te hoog in bedrijfskosten. Inefficiënt derhalve. Geschikt voor natuurgras
of hybride gras.

Een systeem, dat deel uit maakt van de toplaag, en ligt tussen shockpad en kunstgras
en gevoed wordt door lage spanning elektriciteit ( 70 V dc ) gekoppeld aan een zonnepark,
is efficiënt en betaalbaar.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER