Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'We zijn op de goede weg'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 30 november 2022
226 sec


Tarkett Sports geeft uitleg over stand van zaken rond non-infillvelden

Anticiperend op het verbod op rubber infill is ook Tarkett Sports bezig met de ontwikkeling van non-infillvelden. Om belangstellenden bij te praten over de ontwikkelingen en over de ervaring met pilotvelden, was er eind november een zogenoemde praktijkdag bij voetbalvereniging RKVV Emplina in Empel, gemeente 's-Hertogenbosch.

Rob Heusinkveld en Arjan Knottnerus
Rob Heusinkveld en Arjan Knottnerus

Formeel beslist de Europese Commissie in december over het verbod op rubber infill, maar niemand twijfelt er nog aan dat het verbod er komt. Alleen natuurlijke/organische infill en zand zijn straks (vanaf 2029) nog toegestaan. Aangelegde kunstgrasvelden met andere infill mogen wel blijven liggen en gebruikt worden tot het eind van hun levensduur.
Eén van de redenen om tot een verbod te komen, is om verdere verspreiding van microplastics tegen te gaan. Microplastics vormen namelijk een groot probleem in het milieu. Arjan Knottnerus van Tarkett Sports onderscheidt primaire microplastics en secundaire. De laatste vormen volgens hem een nog veel groter probleem. Het zijn namelijk de microplastics die door slijtage van het kunstgras vrijkomen. Slijtende autobanden zijn ook een voorbeeld van een secundaire afvalstroom. In Nederland gaat het om in totaal 16.000 ton microplastics per jaar die zo in het milieu terechtkomen.


'Er komt discussie over slijtage. Wij houden hier al rekening mee door een vezel te ontwikkelen die erg slijtvast is'

'Er komt ook discussie over slijtage. Bij de ontwikkeling van onze vezels houden wij hier al rekening mee door vezels te ontwikkelen die erg slijtvast zijn. Wij onderwerpen ze aan een enorme belasting', zei Knottnerus tijdens zijn presentatie. Tarkett Sports onderwerpt de vezels aan een belasting die vijftien keer zo groot is als bij testen waarin de belasting van vijf jaar levensduur wordt onderzocht. Deze testen zeggen niks over de verwachte levensduur van een veld, maar wel over mogelijke slijtage.

Mooi alternatief

Tarkett Sports zet vanaf nu volop in op non-infill, omdat infill van biologisch afbreekbaar materiaal volgens Knottnerus geen toekomst heeft. 'Het moet namelijk voor 90 procent afbreekbaar zijn. Dit betekent dat het bij een regenbui al oplost.' Er zijn nog wel een aantal bruikbare infill-alternatieven, zoals kurk, olijfpitten en mais. Bij mais gaat het overigens om het houtige gedeelte van dit gewas, want anders zou deze infill voer voor muizen en vogels kunnen betekenen. 'Het is een mooi alternatief voor kurk, dat naar verwachting heel duur zal worden door de steeds maar toenemende vraag. Nu is de prijs per ton al gestegen van 600 naar 2000 euro', aldus Knottnerus.
Tarkett Sports heeft al de nodige ervaring met non-infillvelden. Reeds in 2018 werd hiermee een eerste veld aangelegd in Schijndel. 'Deze pilot werd echter geen groot succes, omdat de velden te glad waren', zo blikt Rob Heusinkveld van Tarkett terug. In de zoektocht naar meer grip voor deze velden werd een oplossing gevonden door een laagje zand toe te voegen aan het veld. Pilots in Groningen en Den Bosch van een jaar later waren daardoor wel succesvol. Heusinkveld: 'Wij ontvingen geen klachten meer over de grip en wisten daardoor dat we op de goede weg waren.' In overleg met de KNVB werd een griptest ontwikkeld om te kunnen bepalen of een veld aan de geldende normen voldoet.


Evaluatiefase

In 2021 werden non-infill-pupillenvelden gebouwd in Utrecht en Delft en volwaardige velden in Groningen en uiteraard Den Bosch. De pilotvelden werden aangelegd door TopGrass en Antea Sport. Tarkett Sports test niet alleen of de velden geschikt zijn voor voetbal, maar heeft in Sneek ook een pilotveld voor korfballers aangelegd samen met Antea. Heusinkveld: 'De velden voldoen aan de normeringen. Alle data zijn bekend; nu zitten we in de evaluatiefase met de KNVB.'


'Wij krijgen geen klachten, maar moeten dit nu zwart op wit inzichtelijk maken'

Dit laatste betekent onder andere dat Tarkett Sports via enquêtes onder voetballers voor de voetbalbond moet aantonen dat meer dan zestig procent van de gebruikers geen klachten heeft. Heusinkveld: 'Wij krijgen geen klachten, maar moeten dit nu zwart op wit inzichtelijk maken.' Dit wordt nog een hele klus, want een vragenlijst van de gemeente Den Bosch bij de gastheer van deze praktijkdag wordt maar mondjesmaat ingevuld, ondanks uitgebreide promotie. Van de 1.100 leden hebben maar 34 spelers een formulier ingevuld. 'Je kunt ook zeggen: geen bericht, goed bericht', aldus Henrie Bekkers, manager openluchtaccommodaties van deze gemeente. Zelf is hij in elk geval tevreden over de ervaring met non-infillvelden in zijn gemeente en een warm voorstander van deze innovatie. Hij weet wel zeker dat alle nieuwe kunstgrasvelden in zijn gemeente in de toekomst een klemrand krijgen. Door het veranderende klimaat en de daarmee samenhangende invloeden op kunstgras kun je kunstgrasvelden maar beter vastzetten, is zijn overtuiging.

Bezoekers van de praktijkdag inspecteren een van de pilotvelden.

Grof

Bij de ontwikkeling van de non-infillvelden heeft Tarkett Sports dus gekozen voor velden met zandstabilisatie. Het zand is grof, omdat het anders te snel zou compacteren en de velden weer glad zouden kunnen worden. Het bedrijf is nog wel op zoek naar de juiste balans tussen het aantal vezels en de hoeveelheid zand. Heusinkveld: 'Nu zeggen wij: less is more. Minder vezels betekent ook goedkoper in aanschaf en een kleinere CO2-uitstoot aan de voor- en achterkant.'
Het stabilisatiezand is trouwens niet te zien op de pilotvelden. Er zijn nu twee soorten non-infillvelden van Tarkett Sports: Ultra360 en Purefield Ultra HD. De eerstgenoemde variant heeft een iets langere vezel en iets meer zand. Onder beide velden zorgt een speciale shockpad van Schmitz Foam Products voor de juiste demping (zie kader). Beide typen veld waren op de praktijkdag te bewonderen.


Onderhoud vindt plaats met machines van GKB.

Pionieren

Het onderhoud van de huidige pilotvelden wordt verzorgd door TopGrass met machines van GKB. Ook voor dit bedrijf is het pionieren. Gangbare machines als de Aerator en Leaf Clean kunnen weliswaar gebruikt worden, maar, aldus Jeroen van den Oever van TopGrass: 'Wij weten nog heel veel niet. De belangrijkste uitdaging is om het stabilisatiezand los te houden.' Wellicht moeten voor deze klus andere machines ontwikkeld worden. Regelmatig onderhoud is altijd belangrijk om vervuiling en daarmee mos- en algenvorming tegen te gaan. Een handig hulpmiddel bij het onderhoud van velden is de speciale app die TopGrass hiervoor ontwikkeld heeft.


Volgende stap

De aanwezigen op de praktijkdag, onder wie veel vertegenwoordigers van gemeenten, waren zeer geïnteresseerd in deze nieuwe generatie kunstgrasvelden. Voor Tarkett Sports is het even afwachten wat de evaluatie met de KNVB oplevert, voordat de volgende stap gezet kan worden. Knottnerus en Heusinkveld verwachten in het eerste kwartaal van 2023 meer duidelijkheid te hebben. 'Dan pas gaan we verder met velden bouwen.'


Ook onder het pilotveld in Den Bosch liggen shockpads.
Shockpad van Schmitz Foam Products
Onder de non-infillvelden liggen extra dikke shockpads van ProPlay. Ze zijn gemaakt van gerecycled materiaal en kunnen ook weer hergebruikt worden na bewezen diensten. De onderlaag van shockpads kan wel drie cycli van nieuwe kunstgrasvelden mee.
ProPlay is gemaakt van polyethyleenschuim-restanten met een gesloten celstructuur (XPE). Het zorgt voor een stabiele ondergrond en biedt spelers comfort en veiligheid door goede schokabsorptie en valdemping. Ook zorgt het materiaal voor goede drainage.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER