Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Schapen over de dam

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 11 juli 2022
113 sec


Hieronder volgt de meest recente column van hoofdredacteur Hein van Iersel in vakblad Fieldmanager.


Er is altijd een eerste schaap dat over de dam gaat. Maar hoe kun je dat schaap herkennen? En zijn het soms ook meerdere? Het eerste schaap is net wat slimmer, loopt vaak iets harder en is een ietsje jonger misschien, maar wat heel zeker is: die eerste schapen weten perfect dat aan de andere kant van het water het gras net iets groener en malser is.
Ruiken dat op een andere plek het gras groener en malser is zou je ook kunnen omschrijven als aanvoelen van de markt of in modern marketing blabla Reading The Market. Soms gaat die ontwikkeling overigens zo razendsnel dat het lijkt alsof in een fractie van een seconde een hele trits schapen de dam oversteekt op zoek naar nieuwe grazige weides. Kijk alleen maar naar deze uitgave van Fieldmanager. Wij interviewen twee en eigenlijk drie schapen, die terecht claimen dat ze vooroplopen in de trend om kunstgras circulair te maken. We weten allemaal wat er gebeurd is sinds in 2018 Zembla een uitzending wijdde aan het recyclen van kunstgras. De Nederlandse industrie die op eigen kracht niet het momentum kon verzamelen om te verduurzamen, ging als vanzelf op zoek. Ook hier bleek: onder druk wordt alles vloeibaar. Blijft natuurlijk dat kunstgras, zoals dat op dit moment wordt geproduceerd, niet duurzaam is. Recyclen is mogelijk en wordt gelukkig ook massaal gedaan, maar het ultieme resultaat is een relatief laagwaardig product. Om echt circulair te zijn, moet je minimaal jouw mat produceren uit een polymeer, waar je end-of-life probleemloos nieuwe gelijkwaardige producten van kunt maken.


Om echt circulair te zijn moet je minimaal jouw mat produceren uit een polymeer, die je end-of-life probleemloos kunt hergebruiken

Die strategie om de complete mat uit een polymeer te vervaardigen wordt gehuldigd door twee van de drie schapen, die wij in deze uitgave van Fieldmanager nek-aan nek over de dam zien hollen. LimeGreen kiest daarbij voor PE en Recreational Systems International kiest voor polyester. Mij dunkt dat beide materiaalsoorten voordelen hebben. Polyester kennen we in het verleden als een wat harder materiaal en PE als wat slijtgevoeliger. Beide schapen claimen echter dat ze bij de selectie van hun uitverkozen polymeer de juiste balans hebben gevonden. Feitelijk is het nu aan de markt om een keuze maken. Het kan het ook nog een heel andere kant opgaan: een derde schaap dat wij in deze Fieldmanager interviewen produceert een mat op basis van een biopolymeer. Een mat die, met andere woorden, dus gewoon composteerbaar is. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze innovatie al enige tijd de dam was gepasseerd, maar de essentie hier is dat de markt - en dat is mooi om te zien- in een razend tempo op zoek is naar nieuwe circulaire producten en toepassingen.

Je hoeft alleen maar naar de diepe zakken van de partners achter LimeGreen en Recreational Systems International te kijken om te concluderen dat er heel snel andere schapen over de dam zullen komen

En u kent het oude spreekwoord 'Als een schaap over de dam is, volgen er meer'. Je hoeft alleen maar naar de diepe zakken van de partners achter LimeGreen en Recreational Systems International te kijken om te concluderen dat er heel snel andere schapen over de dam zullen komen. Ik noem alleen maar TenCate en Condor Grass en u weet genoeg.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Cees Jansen Groenwerk Leur
Monday 11 July 2022
Beste Hein,
Met veel belangstelling en waardering jaren lang je artikelen, welke relevant waren in mijn werkgebied, gevolgd.
Mocht je op termijn het leuk vinden om samen met mij een rondje PAR 3 te lopen met aansluitend een lunch bij BURGGOLF Wijchen .... laat maar weten.
Vriendelijke groet,
Cees Jansen
Wijnand Meijboom, redacteur Fieldmanager
Monday 11 July 2022
Beste Cees,
Kennelijk hebben de woorden 'laatste column' jou op het verkeerde been gezet. 'Laatste' betekent in dit geval 'meest recente'. Om verwarring te voorkomen, heb ik de tekst inmiddels aangepast. Namens vakantieganger Hein in elk geval bedankt voor de complimenten en de uitnodiging!

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER