Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Wij moesten er in heel korte tijd voor zorgen dat de mat in topconditie was'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 2 juni 2022
90 sec


Grasmat finale Champions League gerealiseerd door Nederlands bedrijf

De grasmat waarop vorige week de finale van de Champions League gespeeld is, is gerealiseerd door het Nederlandse bedrijf Tarkett Sports. Directeur Arjan Knottnerus was erbij betrokken als projectmanager.


Een jaar geleden was al bekend dat de bestaande grasmat, een GrassMaster hybride-veld, in Stade France vervangen moest worden, omdat er na de concertreeks in mei nog twee wedstrijden van het Franse nationale voetbalteam en een rugbyfinale moesten plaatsvinden. Knottnerus: 'Wij zouden deze klus al doen, want je weet dat het gras na zo'n concertreeks vervangen moet worden. Toen werd plotseling ook nog de finale van de Champions League toegewezen aan het stadion in Parijs.'

Deadline

Voor Knottnerus en zijn team betekende dit dat de tijd tussen het leggen van de mat en de eerstvolgende wedstrijd verkort werd en dat er een serieuze deadline was. 'Wij moesten er nu in korte tijd voor zorgen dat de mat direct in topconditie was. Normaal is het prettig als de mat nog even de tijd hiervoor krijgt.' Het feit dat de nieuwe mat op de aanwezige Grassmaster-ondergrond gelegd moest worden, was wel een groot voordeel. 'De ondergrond was stabiel, vlak en hard. Ideaal dus', legt Knottnerus uit.
In de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 mei voor de finale (van zaterdag 28 mei) werd gestart met de installatie en woensdagavond 25 mei is de mat opgeleverd. De eerste training van Liverpool en Real Madrid was op vrijdag 27 mei. 'Het was een logistiek risicovolle operatie die wij goed hebben doorstaan. Dat geldt ook voor de grasmat.'


'Het was in feite een routineklus, maar nu keek wel de hele wereld mee en dat geeft net meer druk'

De geplaatste PlayMaster hybride-grasmat is vanuit Spanje met koelwagens naar Parijs vervoerd. Tarkett Sports werkt al langer samen met de Spaanse kweker, omdat de klimatologische omstandigheden daar, zeker in de periode van oktober tot mei, beter zijn voor een grasmat dan in Nederland. 'Wij hebben natuurlijk al veel ervaring met het leggen van dergelijke matten in voetbalstadions. Het was in feite een routineklus, maar nu keek wel de hele wereld mee en dat geeft net meer druk.' Ook de vooraf geuite kritiek van Liverpool-trainer Jürgen Klopp dat het onmogelijk zou zijn in zo'n korte tijd een goed bespeelbare mat neer te leggen, deed hier nog een schepje bovenop. 'Je weet dat het hele circus voor zo'n finale op gang komt, maar achteraf hoor je niks meer van hem', blikt Knottnerus terug.

Tweede leven

Zodra de eerder genoemde wedstrijden gespeeld zijn, wordt de mat weer opgerold en verplaatst naar het stadion van Le Mans om daar aan een tweede leven te beginnen. Weer een klus die Tarkett Sports met vertrouwen tegemoet ziet.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER