Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Waarom kiezen voor een gps-rtk-maairobot?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, vrijdag 22 april 2022
144 sec


Dankzij strak maaibeeld en efficiënte gps-aansturing groter marktaandeel op sportvelden

De evolutie van de robotmaaier verloopt in een rap tempo. De modernste machines halen een ongekende maaicapaciteit en leveren een strak maaibeeld. Zelfs fraaie patronen kunnen in de mat worden gemaaid. Daarmee lijken de belangrijkste argumenten ten gunste van de traditionele maaimethoden uit de weg geruimd te zijn.


'Er komt een tijd dat sportverenigingen de stroom uit hun zonnepanelen niet meer gesaldeerd krijgen. Wat gaan ze dan doen met al die zonne-energie? Dat lijkt mij alleen al een goede reden om over te gaan op een robotmaaier, zodat de overcapaciteit ten volle benut kan worden. Zo zijn sportverenigingen verlost van kosten voor externe werkuren én energie', aldus de kersverse salesmanager van Yamabiko Europe, Onno Brenninkmeijer. Hij komt van CCGrass en heeft zijn sporen in de sportveldenbranche verdiend. We spraken Brenninkmeijer terwijl hij op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg namens Yamabiko Europe de merken Echo en Belrobotics vertegenwoordigde.

Diederick Geerinckx en Onno Brenninkmeijer
Diederick Geerinckx en Onno Brenninkmeijer

Voordelen maairobots op een rij

De belangrijkste voordelen van een maairobot zijn in ons blad al eens de revue gepasseerd, maar samen met Brenninkmeijer sommen we ze graag nog een keer op:
- Elke dag een perfecte grasmat,
- 90% minder CO2-uitstoot,
- betere kwaliteit van de graszoden,
- geen arbeidskosten,
- geen kosten voor fossiele brandstof,
- 24/7 maaien betekent constant mulchen en bemesten,
- lage bodemdruk,
- geen geluidsoverlast,
- ook natte velden kunnen gemaaid worden,
- frequent maaien zorgt voor hogere grasdensiteit.


'De besparing op benzine is enorm, zeker met de huidige crisis. De prijzen zullen ooit wel weer dalen, maar het is beter om niet meer afhankelijk te zijn van olie en gas. Met het oog op de spelkwaliteit, het duurzaamheidsperspectief en uit financieel oogpunt is de aanschaf van een robotmaaier een logische keuze', aldus Brenninkmeijer. Vanaf 1 januari 2023 zal de salderingsregeling worden afgebouwd, waardoor het voor sportverenigingen minder rendabel wordt om in zonnepanelen te investeren. 'De overproductie van duurzame energie kan ideaal gebruikt worden om robotmaaiers overdag op te laden en 's nachts aan het werk te zetten', legt Brenninkmeijer uit. Hij volgt Tiny Buijtels op, die de afgelopen jaren het gezicht was van Yamabiko-Belrobotics. Leergierig en enthousiast, zo omschrijft hij zichzelf. Aangezien Brenninkmeijer pas een blauwe maandag in dienst is, namen we contact op met Diederick Geerinckx, sales- en marketingdirector Europe van Yamabiko, met de vraag of er ook nadelen aan een maairobot zitten.

Patronen met robotmaaier
Patronen met robotmaaier

Realtime kinematic

Een van de argumenten voor fieldmanagers om (ondanks alle opgesomde voordelen) niet voor een robotmaaier te kiezen, was het onregelmatige maaibeeld. Het imago van de robotmaaier die als een ongeleid projectiel at random de mat maait en zigzagpatronen achterlaat, kleeft nog steeds aan de machine. Ten onrechte, zoals wij in ons blad al eerder opmerkten. Geerinckx legt ons uit wat de techniek is achter de nieuwste modellen robotmaaiers van Echo en Belrobotics. 'De nieuwste robots werken op basis van gps-rtk-techniek. Rtk betekent real-time kinematic. Daarmee wordt de nauwkeurigheid van de gps-plaatsbepaling verhoogd. Hierdoor zijn de robots in staat om kaarsrechte stroken te maaien of gebruik te maken van een patroonmaaimodus. Het levert niet alleen een mooi strak maaibeeld op, maar zorgt er ook voor dat de maaicapaciteit wordt verdriedubbeld.' Bij de online versie van dit artikel staat een filmpje met aansprekende voorbeelden.


'Hierdoor kunnen ze kaarsrechte stroken maaien of gebruikmaken van een patroonmaaimodus'

Drivingrange na robotmaaier
Drivingrange na robotmaaier

Fairwaymaaier

De robotmaaiers worden ook ingezet voor het onderhoud van drivingranges. Zo rijden er op de drivingrange van Golfbaan Delfland twee robots rond: een Bigmow voor het maaiwerk en een Ballpicker voor het rapen van de ballen. 'Dit jaar introduceren we robotmaaiers die fairways kunnen maaien', aldus Geerinckx. Die fairwaymaaier slaat op basis van gps-rtk het parcours in zijn geheugen op en maait het gras tot een hoogte van 22 mm.


'De fairwaymaaier slaat het parcours in zijn geheugen op en maait het gras tot een hoogte van 22 mm'

Draadloos

'Robotmaaiers worden steeds geavanceerder en intelligenter. De laatste generatie kan op basis van artificial intelligence vaste objecten op een veld, zoals een doelpaal, leren kennen, onthouden en omzeilen. De gps-aangestuurde machines werken nog steeds op basis van perimeterdraden, maar die gaan in de nabije toekomst verdwijnen. De robotmaaiers worden geheel draadloos', zo besluit Brenninkmeijer.


Yamabiko Europe

Yamabiko Europe behartigt vanuit België de Europese belangen van de toonaangevende Japanse multinational Yamabiko. In de productgroep robotmaaiers voert het bedrijf de merken Echo en Belrobotics. Er zijn rond de 45 dealers van deze merken in Nederland en België.

Robotmaaiers aan het werk
Robotmaaiers aan het werk


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER