Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tekort

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 5 januari 2022
76 sec


In deze wereld is op dit moment aan zo'n beetje alles een tekort. Als uitgever van vakbladen merk je daar niet zoveel van, of het moet zijn dat ook mijn drukker begint te klagen over de slechte beschikbaarheid en hoge prijs van papier. Trouwens, ook de levering van de redactiecamera, die hoognodig vernieuwd moet worden, loopt onverklaarbare vertraging op. Ook sport en golf hebben hiermee te maken. En de impact is enorm. Woordvoerders van meststoffenfabrikanten klagen steen en been over de enorme prijsstijging voor hun producten. Veel producten zijn de afgelopen maanden in prijs verdubbeld, vaak zelfs nog meer. Dat is slecht nieuws voor fieldmanagers en greenkeepers. Terecht wordt daar door de handel ook voor gewaarschuwd.


Volgens veel experts zouden de prijzen na de winter weer kunnen dalen

De budgetten van beheerders stijgen waarschijnlijk niet mee met de prijzen. Dat betekent dat beheerders dus pijnlijke keuzes moeten maken: minder strooien of bezuinigen op andere kosten. Ongewis is daarbij wanneer beheerders hun slag moeten slaan en bestellingen plaatsen bij de handel. Volgens veel experts zouden de prijzen na de winter weer kunnen dalen, maar echt weten doet niemand dat. Het is zo'n beetje als de telefonische verkopers van energiebedrijven die altijd maar één boodschap hebben, namelijk dat je de prijs nu moet vastzetten. Terwijl de prijzen voor hetzelfde geld ook kunnen dalen. De belangrijkste motor in dezen is de gasprijs, oftewel de prijs voor energie. Dat de Groningse gasvelden voor een groot deel dicht zijn en er veel politieke onzekerheid is met betrekking tot het conflict rond Oekraïne, telt dan niet echt.

Een belangrijke motor in dezen is de gasprijs. Dat de Groningse gasvelden voor een groot deel dicht zijn en er veel politieke onzekerheid is over het conflict rond Oekraïne, telt dan niet echt

De prijsstijgingen worden vooral aangejaagd door de prijs van stikstof, die een-op-een meebeweegt met de prijs van energie. Ook kali en fosfaat hebben last van grote prijssprongen en onzekere politieke omstandigheden. Doordat Wit-Rusland geboycot wordt, stijgen de prijzen van kali. De prijsontwikkeling van fosfaatkunstmest lijdt onder de schaarste in China, dat de export aan banden heeft gelegd. De sportsector gebruikt in absolute hoeveelheden maar een fractie van de hoeveelheid die de landbouw nodig heeft, maar dat zegt niets over de impact die deze prijsstijging heeft op het budget van individuele beheerders.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER