Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tetraploïd Engels raaigras is de toekomst

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Job Steunenberg, [LINK GIP 1861]Limagrain[/LINK], donderdag 6 januari 2022
88 sec


Aan de bekende tabellen voor sport met diploïde Engelsraaigrassen zal er in de Grasgids 2022 een nieuwe tabel worden toegevoegd met louter tetraploïde Engelsraairassen. Tetraploïde rassen geven een nieuw verhaal, nieuwe genetica en kansen onder nieuwe groeiomstandigheden. Wie nieuwsgierig is, kan alvast een kijkje nemen op www.het-is-groen.nl.


Wat zijn tetra's ook alweer?

De tetraploïde Engelsraaigrasvariëteit heeft twee keer zo veel chromosomen in de celkern als de huidige diploïde varianten. Doordat de cellen groter zijn, heeft het graszaad een grotere groeikracht en kiemt het eerder bij lagere temperatuur. Deze positieve eigenschappen zijn nuttig in perioden van het jaar waarin de temperatuur minder gunstig is. We kunnen dus eerder in het voorjaar doorzaaien of herstellen en tot later in het jaar repareren.


Verwachting tetraploïde grassen

Tetraploïd Engels raaigras is een van de laatste vernieuwingen in de grassenmarkt, nu ook beproefd door onderzoekers van Wageningen University & Research en opgenomen in de Grasgids 2022. De verwachtingen van de nieuwe soort zijn hoog. De fieldmanager krijgt een extra tool om nog beter te kunnen inspelen op de behoeften van het sportveldonderhoud.


De hersteltijd die beschikbaar is om sportveldonderhoud te plegen, zal elk jaar korter worden. De frequentie van doorzaaien zal toenemen. Daarnaast spelen andere factoren als klimaatverandering en droogte-, ziekte- en zouttolerantie een steeds grotere rol.

De snel kiemende tetra's kiemen ook onder koudere omstandigheden. Dat geeft fieldmanagers de gelegenheid om eerder in het voorjaar te starten met het doorzaaien van de voetbalvelden. Om een optimaal grasbestand te houden, is het van belang op tijd door te zaaien. Zo ontstaat er weer een gesloten mat met een lagere straatgras- en onkruiddruk. Wanneer je al vroeg in maart doorzaait, geef je een upgrade aan het grassenbestand met de nieuwste genetica.

Toegevoegde waarde zaaizaad

Het graszaadmengsel Recover 4 TETRA combineert de kwaliteit van de beste grasrassen met de nieuwste genetica. Het graszaad is standaard behandeld met de groeistimulator Advance, een coating die vocht aantrekt en bestaat uit biostimulatoren, enzymen en hormonen. Hierdoor kiemt het mengsel, dat bestaat uit 50% diploïd en 50% tetraploïd Engels raaigras, nóg vlotter en beter. Gebruik van dit mengsel wel wat meer zaaizaad, aangezien tetraploïde graszaden groter en zwaarder zijn dan de diploïde variant.


Voldoende zaaizaad betekent voldoende grasplanten en een snellere dichtgroei per vierkante meter. Sportvelden met een grasbezetting rond de 70% laten een goede dichtgroei zien bij gebruik van 200 kg graszaad per veld. Recover 4 TETRA is een vierseizoenenmengsel en kan dus jaarrond toegepast worden bij doorzaai.

Vier redenen om Recover 4 TETRA te gebruiken:

1) Snellere kieming, dus betere opkomst (ook onder koudere omstandigheden)
2) Meer en diepere beworteling, hoge droogtetolerantie en weerbaarheid
3) Betere ziekteresistentie, vitalere plant
4) Neemt snel de plaats in van ongewenste soorten zoals straatgras en andere onkruiden


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER