Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Langdurig renovatieproject honk- en softbalclub HSV Saints afgerond

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, vrijdag 14 januari 2022
197 sec


Nieuw veld, hekwerk en vier dug-outs voor Rotterdamse club

In 2019 onderging honk- en softbalclub HSV Saints een groot renovatieproject. De velden, het drainagesysteem, het hekwerk en de dug-outs waren afgekeurd door de gemeente Rotterdam, de verhuurder. Het renovatieproject werd vrijwel geheel bekostigd door de gemeente, maar de kosten voor vier nieuwe op maat ontworpen dug-outs kwamen voor rekening van de club.


'We hebben ettelijke maanden naar een soort triest maanlandschap zitten kijken. Ons speelveld bestond uit heuvels van afgegraven grond en kraters gevuld met modder door de vele regenval van de winter van 2020', vertelt André Ficken, oud-honkballer, kind van de club en voorzitter van HSV Saints. 'Het veld, de dug-outs en alles wat binnen de hekken stond moest eruit en de hekken zelf ook. We hebben geen bezwaar gemaakt aangezien de gemeente onze verhuurder is en het project betaalde, maar de financiering van de dug-outs was voor ons wel een dingetje.'

André Ficken, voorzitter van HSV Saints
André Ficken, voorzitter van HSV Saints

Het renovatieproject

Het oude afgegraven veld maakte plaats voor een nieuwe natuurgrasmat. De gravellaag werd opnieuw opgebouwd met schoon zand, lavagruis en gravel. De volledige drainage werd vernieuwd, compleet met afvoerputten en een nieuw overflowsysteem. De binnen- en buitenhekken en de verharding rondom het veld werden vervangen. Ten slotte beschikken de Saints sinds dit wedstrijdseizoen over vier gloednieuwe dug-outs. 'Normaal gesproken hebben we vrijwel elk jaar een kleine renovatie waarbij de werpersheuvel wordt gerenoveerd en de gravellaag vervangen, maar zo'n omvangrijk project als dit viel ons rauw op het dak. We hoopten natuurlijk wel dat het speelschema niet in gevaar zou komen. Door de hevige regenval liep de uitvoering de nodige vertraging op. In juli 2020 werd het veld opgeleverd, maar door de corona-lockdown konden we dit jaar pas echt van start gaan', licht Ficken toe.


'Alles wat binnen de hekken stond, moest eruit en de hekken zelf ook'

Zijkant dug-out met materiaalhok
Zijkant dug-out met materiaalhok

Specificaties honkbaldug-out

De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond stelt in het Vademecum Accommodaties 2021 onder andere dat een dug-out tijdens de wedstrijd beschikbaar moet zijn voor het gehele team, plus begeleiding (als het team zijn slagbeurt heeft). Dit komt neer op een minimale banklengte van 10 meter. Bovendien dient zowel de hoogte binnen de dug-out als de toegang naar de dug-out minimaal 2,20 meter te bedragen en de diepte moet bij voorkeur 3 meter zijn (minimaal 2 meter). De dug-out moet van ondoorzichtig niet-glanzend donker materiaal vervaardigd zijn. De wanden moeten gesloten zijn. In de dug-out moeten ook voldoende kleedhaken voor het team aanwezig zijn [1]. Het fabriceren van een honkbaldug-out is daarom een specialiteit op zich; er zijn in Nederland maar drie bedrijven die dit beheersen.


Een nieuwe dug-out
Een nieuwe dug-out

Keuze op basis van expertise en prijsstelling

'We hadden offertes van vier leveranciers. Daarbij kwam Skor als beste uit de bus. Als leverancier van sportmaterialen waren ze geen onbekende voor ons en ik wist dat ze ook de dug-outs hadden geleverd voor de Portland Poema's, een honkbalclub in Rotterdam-Zuid waar ik regelmatig kom', vervolgt Ficken. 'Op basis van expertise en prijsstelling was het voor mij al snel duidelijk dat Skor de partij was voor onze nieuwe dug-outs. Ik denk dat ze qua prijs zo concurrerend kunnen zijn omdat ze alles in eigen beheer maken. Conform de richtlijnen van de KNBSB zaten we met het ontwerp snel op één lijn. Aan de standaardspecificaties valt weinig te sleutelen, maar we hebben wel twee van de vier dug-outs laten voorzien van materiaalhokken.' Op het eerste gezicht lijken het standaard honkbaldug-outs, maar het verschil zit hem in de details.


Michael Oogink (Skor)
Michael Oogink (Skor)
'Dankzij een staalverzinkt grondpotsysteem kan de dug-out in de toekomst makkelijker gedemonteerd worden'

Maatwerkdug-out

Skor heeft elk jaar een aantal honkbalprojecten van deze omvang in portefeuille. 'Voor een buitenstaander lijken honkbaldug-outs vrij homogeen. Ze moeten voldoen aan basisafmetingen en dus lijken ze op elkaar. Het verschil tussen een standaard dug-out en onze maatwerk-dug-out zit hem in de details. Voor de Saints hebben wij twee van de vier dug-outs voorzien van een geïntegreerd ruim materiaalhok, en alles is in de kleuren van de club.' Het tenue van de club bestaat uit lichtgrijze broeken en shirts in de kleuren forest green en lichtgrijs. Bij de montage van de dug-outs is gekozen voor een duurzame oplossing: in plaats van een betonnen ondergrond is er een staalverzinkt grondpotsysteem gebruikt, zodat de dug-out in de toekomst makkelijker gedemonteerd kan worden.


Spelers van HSV Saints
Spelers van HSV Saints

Duurzaam en zelfvoorzienend

Duurzaamheid is een maatschappelijk thema waar Skor stevig in investeert. Elk jaar compenseert Skor de CO2-uitstoot middels verschillende initiatieven. Er wordt zelfs een deel van de jaarwinst aan besteed. De Almeloërs zijn volledig zelfvoorzienend in hun energiebehoefte dankzij zeshonderd zonnepanelen op het dak. Aan de voorkant van het bedrijf ligt een milieustraat, waar al het afval wordt gescheiden. Het aluminium bestaat voor 80 procent uit gerecycled materiaal; daar wordt 20 procent nieuw aluminium aan toegevoegd om het materiaal stabiel te krijgen en aan de kwaliteitseisen te laten voldoen. Skor levert ook dug-outs waarvan de zitbank gemaakt is van gerecycled kunstgras, aangevuld met bermgras.


Alles in eigen beheer

'Wij kunnen de klant een concurrerende prijs bieden omdat wij de bron zijn. Wij maken alles zelf in onze eigen fabriek', aldus accountmanager Oogink. Skor is gevestigd in Almelo, waar de productie en montage plaatsvinden in twee hallen van gezamenlijk 10.000 vierkante meter. Hier komen de materialen binnen en worden ze op maat gezaagd, bewerkt en gelast. De eigen productie van onder andere doelen en dug-outs is en blijft de corebusiness van Skor. Op het buitenterrein heeft Skor meer dan duizend doelen en dug-outs op voorraad. Deze zijn nog niet klaar om geleverd te worden, maar kunnen op maat worden ingericht en zijn modulair qua opbouw, zoals de dug-outs van HSV Saints. Het bedrijf begon twintig jaar geleden kleinschalig met de productie van doelen en dug-outs, en groeide uit tot marktleider en totaalleverancier van materialen, uitrustingen en alles voor in en om het veld voor voetbal, hockey, korfbal en honk- en softbal. Skor is één van de weinige totaalleveranciers voor sportclubs in Nederland die nog zelf produceert en profileert zich in de markt steeds nadrukkelijker als een sterk merk.


Bronnen:
[1] https://www.knbsb.nl/media/uploads/nieuw_vademecum_terreincommissie.pdf


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER