Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tennisverenigingen zien ledenaantallen stijgen door animo voor padel

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, vrijdag 12 november 2021
182 sec


De ambitie van Domo Sports Grass: aansluiting bij VTN en nog op te richten Vereniging van Padelbaanbouwers Nederland

Tennisverenigingen stappen steeds vaker deels over op padel. In de meeste gevallen worden overtollige tennisbanen daartoe 'opgeofferd'. Padelbanen blijken een rendabele zet. De aanlegkosten van gemiddeld 55.000 euro passen in een verdienmodel doordat de padelrage zorgt voor een grote ledenaanwas. Daarmee kunnen tennisverenigingen de jarenlange dalende trend in de ledencijfers keren. Domo Sports Grass is sinds dit jaar actief in de padelmarkt.


Domo Sports Grass richt zich vanaf dit jaar ook op de aanleg van padelbanen en heeft daarvoor twee producten in de markt gezet: de zandgevulde grasmat Domo Padel PE/F en de half-zandgevulde grasmat Domo Padel PE/M. Padel past goed in het aanbod van tennisbaanaanleg, -renovatie en -onderhoud van Domo. 'Onze ambitie is aansluiting bij de Vereniging van Tennisbaanbouwers Nederland en bij de nog op te richten Vereniging van Padelbaanbouwers Nederland', vertelt Mark Vorsteveld, projectleider bij Domo Sports Grass.

Mark Vorsteveld

Weer meer leden voor tennisverenigingen

Bij de aanleg van tennisparken gold altijd de ongeschreven stelregel van 80 tot 100 leden per baan. De tennisvereniging waarvan Vorsteveld lid is, had voorheen 12 banen en circa 1100 leden; nu zijn dat nog ongeveer 500 leden. Dit is geheel in de lijn met de landelijke ontwikkeling van een andere manier van consumeren door de sporter, onder meer door de opkomst van fitnessscholen. Bovendien hebben sporters steeds minder tijd, waardoor vrijwilligerswerk zoals bar- of schoonmaakdiensten niet meer in hun schema past. 'Sinds de coronauitbraak is er weer een stijgende lijn waarneembaar in de ledenaantallen bij tennisverenigingen', aldus Vorsteveld. 'Tennissen in de buitenlucht mocht namelijk wél; er is dan voldoende afstand tussen de spelers. Een deel van de aanwas bestond uit voetballers, die door hun balvaardigheid over het algemeen goed kunnen tennissen en dus ook padellen. Maar er werden ook mensen lid omdat ze niet konden fitnessen.'


'De kooien moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat ze bestand zijn tegen de weersomstandigheden'

Elkaar versterken

Buitentennis kwam dus weer in de belangstelling bij menige sporter, met padel in het kielzog. Sporters zagen dit als een laagdrempelige manier om in beweging te blijven en sociale contacten te onderhouden.
Omdat tijdens de coronacrisis voor buitensporters de regel van 1,5 meter afstand gold, was alleen enkelspel mogelijk bij padel. Dubbelspel kon niet; de speler en diens teamgenoot staan te dicht op elkaar in de omringende kooiconstructie van de padelbaan, die 10 bij 20 meter groot is. Op 26 juni werden de maatregelen versoepeld; vanaf die datum hoeft er tijdens het sporten geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden. Ook mag er weer binnen worden gesport. De sportkantines en clubhuizen zijn weer open en douches en kleedkamers worden weer gebruikt.


'Tennisverenigingen met padelbanen zien dat tennis en padel elkaar versterken', aldus Vorsteveld. 'Hierdoor is de bouw van padelbanen op tennisparken dit jaar in een stroomversnelling gekomen. Verenigingen offeren overtollige tennisbanen op om padelbanen aan te leggen, zodat het aantal vierkante meters goed benut wordt. Ze zien hun ledenaantallen stijgen door de animo voor padel. Het blijkt dat Nederlandse sporters bij padel vooral het spel erg leuk vinden. Dat gaat wat sneller. Bovendien is het makkelijker te leren.'

Padelmarkt

Padel is al een aantal jaren aanwezig in Nederland. Het kwam overwaaien uit Spanje, waar het na voetbal de populairste sport is. Tennisbond KNLTB omarmde padel in 2020 door te fuseren met de padelbond en al sinds 2019 moeten padelbanen gekeurd worden volgens het NOC*NSF Kwaliteitszorgsysteem. Kiwa Isa Sport verzorgt de keuringen.
Volgens de KNLTB zijn er momenteel in Nederland 224 tennisparken, met in totaal 664 padelbanen. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren bijna verdubbelen. Die stijging is te danken aan de populariteit van padel en aan het feit dat tennisverenigingen, die op een enkele uitzondering na geprivatiseerd zijn, padel als een goed businessmodel zien om hun broek te kunnen ophouden. Vorsteveld ziet dat naast tennisclubs ook investeerders zich gaan bezighouden met padel. 'Ze kopen hallen of bouwen tennishallen om tot padelhallen, om ze te exploiteren voor indoorpadel. Op een padelbaan kunnen meer sporters terecht dan een tennisbaan, wat zorgt voor een hogere opbrengst per vierkante meter. Tennishallen zijn relatief eenvoudig om te bouwen tot padelhallen, omdat er zowel onder tapijt als onder hard court-coating een betonfundering ligt. Dat is perfect voor de aanleg van een padelbaan. Bovendien hoeven de kooien in een hal niet bestand te zijn tegen weersinvloeden, omdat de banen binnen liggen.'


Het verschil tussen outdoortennisbanen en padelbanen is de fundering; bij padelbanen is die van beton

Bouw

Het grootste verschil tussen de aanleg van outdoortennisbanen en van padelbanen is de fundering. Bij padel is deze is van drain- of schuimbeton, bij outdoortennisbanen van M3C-zand met lava. Dit kan in principe blijven liggen bij de aanleg van een padelbaan, maar dan moet er wel een betonnen fundering bovenop gelegd worden. Verder wordt er rondom een padelbaan een kooiconstructie van staal met glas gebouwd, waardoor de bal in het spel blijft. Deze wordt verankerd in de ringfundering. De kooien moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat ze bestand zijn tegen weersomstandigheden zoals wind, regen, zon en temperatuurwisselingen.


Er zijn verschillende kleine padelbaanbouwers op de markt, al dan niet overgestapte tennisbaanbouwers en sportveldbouwers. Voor de aanleg van padelbanen werkt Domo Sport Grass samen met zowel padelbaanbouwers als met een aantal vaste partners, zoals een kooienbouwer. Volgens Vorsteveld is er ook op het gebied van kooien een speelveld met verschillende prijzen en kwaliteiten. 'Het is van belang dat opdrachtgevers goed kijken naar de specificaties van de kooi en weten om wat voor soort kooi het gaat: panelen of een frame. Ook de verlichting kan het beste meteen goed worden aangelegd.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER