Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Europese Commissie volgt Nederland met nieuwe norm rubbergranulaat

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 29 juli 2021
28 sec


De Europese Commissie gaat een strengere norm hanteren voor paks in rubbergranulaat op kunstgrasvelden, zo is vorige week besloten.


Rubbergranulaat bevat zogenoemde paks: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Van de zes belangrijkste paks mocht rubbergranulaat tot nu toe maximaal 1.000 mg/kg bevatten en 100 mg/kg van de twee zwaarste paks. De norm wordt nu door de Europese Commissie aangescherpt naar 20 mg/kg voor alle soorten paks. Met ingang van 10 augustus 2022 zijn de aangescherpte normen van kracht.

Geen invloed voor Nederland

Voor de Nederlandse markt zal de beslissing van de Europese Commissie geen invloed hebben. Na de maatschappelijke onrust die eind 2016 heerste, koos branchevereniging Band en Milieu ervoor om al vanaf maart 2017 strengere normen op te leggen voor rubbergranulaat op kunstgrasvelden in Nederland. Daarbij werd toen al 20 mg/kg gehanteerd voor de acht belangrijkste paks.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Kees van Oostenrijk
Thursday 29 July 2021
Nico, dank voor juiste feitelijke weergave. We zijn er met zn allen trots op, dat we dat reeds in 2017 met elkaar hebben besloten op basis van ons onderzoek van ruim 1000 kunstgrasvelden. Hieruit bleek, dat de norm van 20 mg. toen reeds realistisch was. Weer een bewijs, dat spelen op kunstgras met rubbergranulaat veilig is voor iedereen. Veel
Speelplezier!
Gaby van Ruiten
Saturday 31 July 2021
Beste meneer van Iersel,

Hierbij een minder jubelende reactie op uw artikel (vergeleken met de mening van de heer Van Oostenrijk) én een herhaald verzoek om door uw blad te worden geïnterviewd. Als stichting Instrepitus zouden wij enige aandacht van uw onafhankelijke vakblad zeer waarderen.  Onafhankelijk zijn en je niet laten beïnvloeden door het 'ons kent ons', ondanks allerlei belangen, is een groot goed. Immers, de grootste afzetmarkt van vermalen banden zijn onze kinderen en zij verdienen hier een tegengeluid. De rubbergranulaat discussie is vanaf het begin net zo vermalen tot fragmenten als het spul zelf. De PAK norm is één korreltje op een plastic veld vol discussiepunten. Een korte reactie op mensen die "met z'n allen" trots durven zijn op "veilig" rubbergranulaat is dan ook op zijn plaats.
- De kindnorm voor kankerverwekkende (pak) stoffen in het product rubbergranulaat wordt bij lange na niet gehaald en er zitten nog veel meer gevaarlijke stoffen in: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/nieuwe-kankerverwekkende-stoffen-aangetroffen-in-rubbergranulaat#

- gemeenten door heel Nederland erkennen de milieuverontreiniging veroorzaakt door uitloging en verspreiding van vermalen bandenafval, evenals de dure noodzaak tot bodemonderzoek en bodemsanering.

Wij van Instrepitus zijn er met z'n allen trots op dat we in onze vrije tijd de aandacht blijven vestigen op de kapitalisering van kind en milieu. Niet als pastoor van Dongen of als milieuwappie, maar als volwaardige stichting met een duidelijk doel: gezonde sportvelden. We hopen van u te horen,

Gaby van Ruiten
Secretaris Instrepitus

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER