Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Het kan verkeren

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 30 juli 2021
91 sec


'Het kan verkeren', zei de oud-Hollandse schrijver Bredero. Nog maar een paar jaar geleden werden oude kunstgrasmatten vermaakt tot schaamlappen waarachter de Nederlandse kunstgrasindustrie zich kon verbergen.


Alle aanbieders en opdrachtgevers verscholen zich achter het feit dat zij hun matten afleverden bij een zogenaamde erkende verwerker. Terwijl iedereen tegelijk wel wist dat die matten ergens in het verre Brabant op een grote hoop werden geschoven, die al bijna hoger was dan de plaatselijke rooms-katholieke parochiekerk. Inmiddels lijken diezelfde matten door een wonderbaarlijke ingreep veranderd in het nieuwe goud. Niet de pastoor van Dongen riep op de kansel: 'Nu is het genoeg', maar de industrie zelf greep in. De dreiging dat de kunstgrasmarkt op slot ging omdat oude velden niet meer konden worden afgevoerd, zorgde voor het wonder van Dongen. Ineens kwamen allerlei partijen op de markt die hier een succesvolle businesscase in zagen. Ik tel op dit moment makkelijk drie professionele verwerkers, die, als je hun geschatte verwerkingscapaciteit bij elkaar optelt, een veelvoud kunnen verwerken van wat er in Nederland vrijkomt aan oude matten. Natuurlijk hebben ze allemaal hun eigen accent en verwerkingskwaliteit, maar ik heb stellig het idee dat alle partijen professionele dienstverlening kunnen aanbieden. Onnodig te zeggen dat die overcapaciteit zorgt voor wrijving op de markt en waarschijnlijk voor prijserosie op het moment dat alle aanbieders up and running zijn.

Niet de pastoor van Dongen riep op de kansel: 'Nu is het genoeg', maar de industrie zelf greep in. De dreiging dat de kunstgrasmarkt op slot ging omdat oude velden niet meer konden worden afgevoerd, zorgde voor het wonder van Dongen

Een andere vorm van wrijving is de update van het zorgdocument kunstgras dat door de BSNC is aangekondigd. De bovengenoemde verwerkers zijn het op de markt vaak hartgrondig met elkaar oneens in hun visie op kwaliteit en aanpak. Wel streven ze er allemaal naar om die markt niet met nog meer afnemers te delen. In deze uitgave daarom een oproep van een aantal partijen die de krenten uit de matten proberen te vissen en oude kunstgrasmatten die nog niet tot op de draad versleten zijn een tweede leven willen geven. Dit onder het motto: recyclen als het moet, hergebruiken als het kan. Op dit moment hebben de gemeentes op dit gebied de sleutel in handen. Zij bepalen of een mat als afval wordt afgevoerd of nog een tweede leven wordt gegund. Natuurlijk moet je goed kijken naar wie een mat wordt afgezet, maar in principe is er weinig in te brengen tegen de ladder van Lansink, die stelt dat hergebruik beter is dan verwerken.

Natuurlijk moet je goed kijken naar wie een mat wordt afgezet, maar er is weinig in te brengen tegen de ladder van Lansink, die stelt dat hergebruik beter is dan verwerken

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER