Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Perfect pitches: bijzondere projecten van de afgelopen tijd

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 2 augustus 2021
220 sec


Ook in deze uitgave van Fieldmanager staat weer een forse opsomming van Perfect Pitches. Zes keer per jaar een verslag van de meest bijzondere projecten op gebied van sport. Uw project ook op deze projectenparade? Stuur een mail naar project@nwst.nl en wij zenden u alle info.


Aanleg hoogwaardig waterveld op een ET-layer

De Noordwijkse Hockey Club beschikte over een semi-waterveld dat zij graag om wilde laten bouwen tot een volledig waterveld. Omwonenden ervaarden echter al overlast van het water dat verstuift tijdens het besproeien van het semi-waterveld, en dat zou met een volledig waterveld verergeren. Om de plannen niet in het water te laten vallen kwam Kybys met een slimme oplossing, waarbij een waterveld gerealiseerd is met specifiek afgestelde beregening en een combinatie van verschillende soorten sproeiers. Zo wordt wateroverlast bij aangrenzende woningen voorkomen. Bij realisatie van een waterveld blijft het belangrijk om situatiespecifiek te bekijken waar er overlast kan ontstaan en daar je plannen op aan te passen.


Voor de aanbestedingsprocedure heeft Kybys een invulling van BPKV ontwikkeld, waarmee geborgd wordt dat de aannemer zijn afspraken nakomt. Dat zorgde voor een succesvolle ombouw van veld 2 naar een waterkunstgrasveld van hoge speelkwaliteit op basis van lava met ET-layer. De club is zo tevreden met de kwaliteit van het veld dat vanaf ingebruikname alle belangrijke wedstrijden op veld 2 worden gespeeld in plaats van op het hoofdveld.

En ook de gemeente was erg te spreken over dit project. Mark van Oostrum, gemeente Noordwijk: 'Kybys heeft geadviseerd te gunnen op prijs en kwaliteit waarbij kwaliteit ook tot uiting moest worden gebracht in een plan van aanpak. Op basis van dit plan van aanpak kon het werk van de aannemer worden gestructureerd, waardoor het werk binnen de planning en binnen het budget is opgeleverd. Naar volle tevredenheid van de vereniging, en, niet onbelangrijk, zonder klachten van omwonenden. Dikke pluim dus voor Kybys!'

Naam opdrachtgever: Gemeente Noordwijk
Contactpersoon opdrachtgever: Mark van Oostrum


Naam adviseur: Kybys
Contactpersoon adviseur: Pascal van der Graaf
Contactgegevens adviseur: pascal.vandergraaf@kybys.nl of 06 - 20 77 91 44.


THC Hurley volledig in het LED

THC Hurley is op 12 juli 1932 in Amsterdam opgericht. In 2003 opende Hurley haar nieuwe, huidige clubhuis en werd ook het vierde kunstgrasveld aangelegd. THC Hurley is in 2016 door OVI-Enschede voorzien van gloednieuwe LED sportveldverlichting. Het laatste veld is nu ook aan de beurt. Deze prachtige club uit 1932 is gevestigd in Amstelveen en maakt onderdeel uit van het Nederlandse tophockey. Daar hoort natuurlijk ook verlichting bij dat op niveau is. OVI-Enschede heeft hier het hoofdveld met meer dan 500 lux opgeleverd met verlichting van AAA-LUX.


Veel licht, geen lichthinder bij HC Bloemendaal

HC Bloemendaal heeft, als één van de topclubs van Nederland, goed licht nodig. De club ligt in een prachtige omgeving, waardoor lichthinder een essentiële rol speelt. Om de wens van de club te vervullen heeft Lumosa een speciaal ledarmatuur ontwikkeld. Het optische ontwerp van dit armatuur zorgt voor een optimale lichtverdeling op het veld en voorkomt lichtverspilling.


De ledverlichting kan eenvoudig bediend worden met het besturingssysteem LumosaTouch. Het is mogelijk om de verlichting te dimmen of om een deel van het veld te verlichten. Op deze manier kan er bijvoorbeeld bij een keeperstraining een kwart of half veld aangezet worden, om licht- en energieverspilling tegen te gaan. Met de LumosaTouch-planner kan de verlichting plus de beregening afgestemd worden op de trainings- en wedstrijd-planning. Zo brandt de verlichting geen minuut te vroeg óf te laat en is het veld speelklaar.

Naam opdrachtgever: HC Bloemendaal
Naam aannemer: Sportstroom


Naam architect: Lumosa
Contactpersoon: Hans Sanders
Contactgegevens: H.sanders@lumosa.eu


Het best verlichte hockeyveld ter wereld?

In samenwerking met TigerTurf NZ heeft Lumosa voor het North Harbour Hockey Stadium een lichtoplossing gerealiseerd met maar liefst 2500 lux. De 156 ledarmaturen zorgen voor een egale lichtverdeling, waardoor bewegingen optimaal worden waargenomen. Vanwege de hoge CRI-waarden komen kleuren goed naar voren. De verlichting ondersteunt super slow motion (flicker free), zodat je zelfs de snelste strafcorner tot in het net kan volgen, zowel in het stadion als op TV.


De 2500 lux wordt natuurlijk niet gebruikt bij elke wedstrijd of training. Om deze reden wordt een deel van de verlichting uitgezet of gedimd. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en verhoogt de levensduur van de armaturen door vermindering van de branduren. Via het besturingssysteem, LumosaTouch, kan men eenvoudig plannen en aanpassen, wanneer welke verlichtingsstand gebruikt moet worden. Tevens kan hiermee ook de beregening worden bestuurd.

Naam opdrachtgever: North Harbour Hockey Stadium
Naam aannemer: Tigerturf


Naam architect: Lumosa
Contactpersoon: Hans Sanders
Contactgegevens: h.sanders@lumosa.eu


RSI Sports betrokken bij EK Hockey

RSI Sports is al ruim een jaar partner van de Europese Hockey Federatie (EHF) en had daarom verschillende technologieën en innovaties geplaatst. Het mobiele veld naast het Wagener stadion trok daarbij veel aandacht. 'Het is een klein oefenveldje dat eenvoudig en overal kan worden geplaatst om clubs en liefhebbers op een leuke manier zo snel aan extra veldcapaciteit te helpen,' zo legt Bart van den Acker van RSI Sports uit. Het veldje met geïntegreerde doeltjes, boarding en netten ter bescherming van de toeschouwers, is op een speciale vlonder geplaatst. 'Het tegelpad dat er lag kent een fors afschot dat we moesten overbruggen om het veldje vlak te houden. Op de vlonder is een waterdicht doek aangebracht waarop we, vervolgens, onze modulaire Base Panel hebben geplaatst. Die leveren het spelcomfort aan het veld en voeren, middels een buffer, water horizontaal af. Dankzij die oplossing kunnen we dit soort veldjes overal plaatsen zonder dat we diep in de grond hoeven te graven.'


Volledig modulair
Het veldje is volledig demontabel. 'De stukken tapijt zijn met klittenband aan elkaar vastgemaakt. Net als het stalen frame voor het geheel, de boarding, de netten en de doeltjes, kan dus ook de mat eenvoudig worden verwijderd,' zo vervolgt Van den Acker. Het veldje is in verschillende afmetingen leverbaar. 'Dit soort veldjes zijn dus uitermate geschikt voor clubs of evenementenorganisaties die tijdelijk behoefte hebben aan een klein veldje. Uiteraard kunnen we deze veldjes ook in een permanente, en op een duurzame manier bouwen.' Van den Acker ziet echter ook kansen voor sponsors die zich nadrukkelijker willen verbinden aan een club of evenement. 'De verschillende componenten zijn in alle kleuren leverbaar terwijl de boarding bedrukt kan worden met een boodschap. Dit soort veldjes lenen zich dus uitstekend om een statement te maken.' Voor de boarding heeft RSI Sports gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. 'RSI Sports heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Al op de tekentafel wordt voor alle componenten nagedacht wat de toekomst zal zijn van het component of materiaal. Dat vergemakkelijkt het opbouwen en afbreken van het veldje en zorgt ervoor dat we een zo klein mogelijke milieu-footprint achterlaten.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER