Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

O2-velden in Zutphen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 24 maart 2021
146 sec


Op een winterse ochtend in februari hebben we een afspraak met Jaap Verhagen op het sportcomplex AZC in Zutphen. Verhagen is al vele jaren opzichter groen in de gemeente Zutphen en is onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud van de sportparken. Voor veel mensen is hij een bekend gezicht: in 2020 was hij Fieldmanager of the Year. Dit werd hij mede vanwege zijn actieve en benaderbare opstelling tegenover iedereen in de sportwereld. Verhagen denkt en praat graag mee en heeft met zijn kennis en ervaring in veel gesprekken een toegevoegde waarde.

Jaap Verhagen bij het hoofdveld van AZC
Jaap Verhagen bij het hoofdveld van AZC

Onderwerp van gesprek deze ochtend zijn de 02-velden op dit complex. Er liggen op dit complex drie velden en vanwege behoefte aan meer speeluren is in 2018 besloten tot de aanleg van twee 02- velden: één normaal 02-veld en een hybrideveld met een 02-onderbouw. De aannemer was Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek uit Voorst.

Verhagen licht het besluit toe: 'De afgelopen jaren is de behoefte aan meer uren behoorlijk toegenomen, hier bij AZC. We hadden vóór 2018 twee natuurgrasvelden en een kunstgrasveld. Ik heb toen de opties op een rij gezet en mijn oor te luister gelegd op diverse plekken. Het 02-concept kende ik. Na een aantal bezoekjes aan 02-velden en verdere verdieping in de ins en outs, besloten we voor een hybride 02 en een normale 02 te gaan. Een belangrijke overweging was en is dat de sporters allemaal een voorkeur hebben voor natuurgras. Iedere sporter speelt toch het liefst op natuurgras.'

Het 02-concept stamt uit 2016. In principe gaat het om een samenwerkingsverband tussen de leverancier (DCM), aannemers en adviesbureaus. In de regio Zutphen is Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek de partner in het 02-concept. Leverancier, adviesbureau en aannemer trekken gezamenlijk op om een goed resultaat te realiseren. Na een inventarisatie van de behoefte wat betreft bespelingsuren, de mogelijkheden ter plaatste en de financiën koos AZC voor hybride + 02 en 02. De technische voorbereiding en begeleiding werden gedaan door PLANN-ING uit Meppel, ook een van de partners in het concept.

Aanleg 02-veld in Zutphen door Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek
Een essentieel onderdeel van een 02-veld is Lava Oxygen. Dit is speciale lava die gewonnen wordt in het Eifelgebied en unieke eigenschappen heeft. Het zorgt voor voldoende zuurstof in de toplaag (vandaar 02), een stabiel veld, waar je niet gemakkelijk gaten in trapt, en het voert water snel af, waardoor je weer eerder het veld op kunt. De afgelopen jaren zijn er veel 02-velden in het land aangelegd. Veel clubs kiezen voor een 02-veld omdat men het liefste op natuurgras speelt. Met een 02-veld gaat de capaciteit omhoog (minimaal 400 uur), maar speel je nog steeds op natuurgras. Daarbij zijn de kosten vele malen lager dan voor hybride- of kunstgras-alternatieven.

We vragen hoe de ervaringen tot nu toe zijn. Verhagen: 'Ik zeg altijd: je moet een veld leren kennen. Je voegt iets toe aan de toplaag en het bodemleven moet zich herstellen. Ik maakte me daar wel zorgen om. Bodemleven is van groot belang in natuurgrassportvelden. Eind september, begin oktober zag ik dat het bodemleven langzaam weer op gang kwam. Daarbij is het wenselijk dat de bemesting van drie rondes naar vier of vijf rondes gaat, met kleinere hoeveelheden per ronde. Ik merkte dat het veld het eerste jaar sneller droog bleef. Het water op het veld zakte snel weg, waardoor ik meer moest beregenen. Maar ieder nadeel heeft ook z'n voordeel: dankzij de snelle afvoer van water hebben we nog geen wedstrijd hoeven afgelasten. Dit vinden de spelers erg fijn en ook voor de kantine is dat gunstig. Wat het onderhoud betreft heb ik er meer werk aangehad, maar dit kan ook komen doordat er 500 uur op is gespeeld.' Verhagen vertelt verder: 'Het extra werk bestaat voornamelijk uit meer werkzaamheden met de wiedeg, verschillende dieptes snijden, extra vegen en na drie jaar diep beluchten. Belangrijk is om de toplaag niet te breken. Juist dan verstoor je de gezette toplaag en kun je opnieuw beginnen. Bij het gebruik van een vertidrain moet je ook opletten dat je de toplaag niet breekt.'

Op een 02-veld kan 400 uur worden gespeeld, mits het onderhoud wordt gedaan conform het advies van het adviesbureau en de aannemer. Indien men meer uren wil spelen, zoals bij AZC, kan dit ook. Het veld blijft stabiel en dat is van groot belang. Natuurlijk wordt de grasbezetting minder, maar door het behoud van de stabiliteit blijft het veld goed bespeelbaar.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER