Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Uitdaging

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 16 december 2020
89 sec


Het eind van het jaar, en zelfs op verschillende niveaus. Nog twee weken en het is 31 december. Daarnaast kwam onze premier met een tweede intelligente locklown.


Nu heb ik het woord intelligent in combinatie met lockdown altijd een beetje aanmatigend gevonden. Het gaat uit van de zogenaamde superioriteit van ons Nederlanders. 'Wij zijn intelligent en al die andere landen niet. Wij zullen dat wel eens even intelligent aanpakken en oplossen.' Leuk geprobeerd, maar het virus heeft weinig ontzag voor onze vermeende intelligentie en onze statistieken en overzichtskaartjes zijn inmiddels net zo rood gekleurd als die van onze buurlanden.

Een beetje hetzelfde gebeurt op dit moment met de twee grootste uitdagingen voor de sportsector. Beide hebben direct met milieu en milieudruk te maken. Enerzijds ons streven om sportvelden zo optimaal mogelijk zonder chemie te beheren en als tweede uitdaging de uitspraak dat de sector rond 2028 het microplastics-probleem moet hebben opgelost. Ik denk dat dit nog een stevige uitdaging wordt en het zou goed zijn als we dit via pilots en verdere innovaties wat meer zouden uitwerken en misschien omarmen. Ik zie vast niet alles, maar heb het idee dat op gebied van onderzoek naar het gebruik van kurk weinig gebeurt. Dat is jammer, omdat hier nog het nodige mogelijk is. Kurkvelden zijn een zeer bruikbaar alternatief voor al die andere vormen van niet-biologische infillmaterialen, maar in de praktijk blijken vooral de kosten van beheer nogal hoog.

De chemie-lobby heeft de oorlog al lang en breed verloren, maar wint op de valreep nog een kleine strijd

Ook over het verbod op chemie, of eigenlijk het (tijdelijk) opschorten van het verbod op chemie, is de laatste weken het nodige te doen geweest. Op dit moment is het dus weer toegestaan om chemie te gebruiken op jouw sportveld. Veel betrokkenen zien dit als een achterhoedegevecht. De chemie-lobby heeft de oorlog al lang en breed verloren, maar wint op de valreep nog een kleine strijd. In veel gevallen zal dat inderdaad zo zijn. Veel fieldmanagers hebben leren omgaan met het verbod en hebben wellicht ook hun verwachtingen van fieldmanagement aangepast aan de realiteit. Naar mijn bescheiden mening is het jammer dat dit verbod alles op een hoop heeft gegooid. Biologische middelen en middelen met een lage milieu-impact zijn onder druk - om toch vooral roomser dan de paus te zijn - op een hoop gegooid met middelen met een milieu-impact die soms tot wel honderd keer hoger is. Natuurlijk, niemand wil graag spuiten, en de meeste beheerders hebben sowieso al hun besluit genomen en de gifkast bij het grofvuil gezet.

Natuurlijk, niemand wil graag spuiten, en de meeste beheerders hebben sowieso al hun besluit genomen en de gifkast bij het grofvuil gezet

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER