Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Meer capaciteit voor HC&FC Victoria met toekomstbestendig veld

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 4 januari 2021
169 sec


CSC Sport realiseert kunstgrasveld met biologisch afbreekbare Greenfill-korrels

Met zo'n 1.800 leden is HC&FC Victoria één van de grootste amateursportverenigingen van het land. De club uit Hilversum liet deze zomer een nieuw kunstgrasveld aanleggen om extra capaciteit te creëren. Die nieuwe mat, aangelegd door CSCsportGreenfields is ingestrooid met biologisch afbreekbare infill: Greenfill.

Close-up van de Greenfill-korrels
Close-up van de Greenfill-korrels

Tot deze zomer had HC&FC Victoria 1893 drie kunstgrasvelden en twee natuurgrasvelden. Met 1.800 leden was dat veel te weinig, vertelt clubvoorzitter William Koot; daarom werd een vierde (half) kunstgrasveld aangelegd. 'Ons sportpark had echt uitbreiding nodig. Waar eerst een grasveld lag, hebben we een nieuw kunstgrasveld laten aanleggen voor extra capaciteit. Op het veld kunnen veel jeugdwedstrijden 6x6 en 8x8 worden gespeeld. Ook kunnen veel trainingen worden gehouden op het nieuwe veld, wat in de planning grote voordelen oplevert. Maar het is ook geschikt voor wedstrijden: we willen het gebruiken voor avondwedstrijden voor senioren.' In de nieuwe situatie heeft Victoria drieënhalf kunstgrasveld en nog twee grasvelden (deels ook gebruikt voor cricket), waardoor de club weer wat meer marge heeft.

Alternatieve infill

Waar veel nieuwe kunstgrasvelden in opdracht van gemeenten worden gerealiseerd, was dat bij HC&FC Victoria niet het geval. Voor de realisatie van dit veld nam de club zelf de regie. 'Wij hebben twee verschillende leveranciers gevraagd om een aanbesteding in te vullen', legt Koot uit. 'Een interne commissie van de club, waarin vertegenwoordigers zaten die ervaring hadden met aanbesteden, heeft het traject begeleid. Daarnaast hebben we met de gemeente besproken welke eisen zij stellen bij de aanleg van een kunstgrasveld.' De commissie van de club bezocht meerdere velden en kwam zo uiteindelijk tot een keuze.


Overzichtsfoto van het nieuwe veld
Een van de onderwerpen van gesprek was de infill voor dit nieuwe veld. Victoria heeft bewust naar alternatieve infill-materialen gekeken. Onder meer kurk en non-infill waren een optie. Koot: 'Wij geloven zeker in non-infill, maar we merken dat niet alle clubs daar goede ervaringen mee hebben. Daarom besloten we om daar vooralsnog niet in te investeren en de ontwikkelingen af te wachten. We zijn wel in gesprek om een klein non-infill-veld als pilot aan te leggen, maar door corona staat dat even in de wacht. Kurk kon, maar ons veld ligt bij een vijver en we merken dat kurk veel verstuiving heeft. Dan belandt het snel in de vijver en dat willen we voorkomen.' Uiteindelijk viel de keuze op Greenfill: infill die biologisch afbreekbaar is, ontwikkeld door Senbis. CSCsport•Greenfields werd uitgekozen om het veld aan te leggen. 'Die keuze hebben we gemaakt vanwege het type veld, de prijs en de snelheid waarmee zij konden leveren: een heel stel afwegingen, dus. CSC kon ons het beste veld bieden.'

De getextureerde vezels houden de infill beter op zijn plaats

Klaar voor de competitie

CSCsport•Greenfields begon deze zomer onder leiding van Stefan Oelderink aan het project. André Ceelen van CSC vertelt: 'Victoria wilde invulling geven aan de zorgplicht en met het nieuwe veld meteen aan de eisen voldoen. Daarom hadden zij het liefst ook een veld zonder rubber. Op de andere kunstgrasvelden van Victoria ligt EPDM, maar hier paste het Greenfill-concept. Die infill is biologisch afbreekbaar, goed doordacht en toekomstbestendig. Voor Greenfields was dit ook een kans om met een project invulling te geven aan de Greenfields Eco-range, die we in de markt aan het zetten zijn.' Die Eco-range bevat drie duurzame infills: kurk, Bioblend en Greenfill. Met Bioblend heeft Greenfields al eerder een pilotveld gerealiseerd bij PSV. Het lag dus voor de hand om bij Victoria voor Greenfill te kiezen. 'Met Greenfill wilden we ook ervaring opdoen, dus daar hebben we samen met de club voor gekozen', aldus Ceelen.


De nieuwe kunstgrasmat van Greenfields is het type Slide Max ST. Deze mat bevat een combinatie van een getextureerde monofilamentvezel met de bekende diamant-monofilamentvezel, legt Ceelen uit. 'Die combinatie zorgt ervoor dat de infill, of het nu kurk of Greenfill is, beter ingekapseld wordt. De mat werkt dus anders dan een gefibrilleerde vezel, die meer gaat uitstaan.' Bij de aanleg zijn direct kantplanken aangebracht, zodat de infill binnen de omheining blijft. Het halve kunstgrasveld heeft de officiële pupillenmaten en kan als speelveld gebruikt worden. 'Dit is het eerste goedgekeurde veld met Greenfill', aldus Ceelen. 'Het veld is competitiewaardig en met de uitlopen, jeugdbelijning en jeugddoeltjes ook officieel goedgekeurd voor competitievoetbal.' Victoria gaat het veld gebruiken voor 6x6- en 8x8-pupillenvoetbal en 7x7-seniorenvoetbal.


Goede eerste indruk

De aanleg van het nieuwe veld is volgens voorzitter Koot prima verlopen. Door de coronacrisis liep het allemaal iets anders dan normaal, maar het veld kon aan het begin van het nieuwe voetbalseizoen opgeleverd worden. Koot heeft een goede eerste indruk van het veld, maar voor de mening van de senioren zijn meer speeluren nodig. 'De kleintjes vinden het natuurlijk prima om op dit kunstgras te voetballen. We gaan het ook voor 7x7-senioren gebruiken, maar zij hebben er vanwege corona nog wat weinig op kunnen voetballen. Als ze er vaker op gespeeld hebben, verwachten we een goede evaluatie te kunnen maken en een vergelijking te maken met onze andere velden. Tot nu toe zijn de senioren positief en kan ik zeggen dat het traject voor ons als club helemaal naar wens is verlopen.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER