Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Perfect pitches

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 6 november 2020
241 sec


Vakblad Fieldmanager laat in deze rubriek de meest bijzondere projecten van de afgelopen periode zien

Beachsportvelden met look van padelbaan

Voor twee nieuwe beachsportvelden is een smalle strook grasveld, direct grenzend aan de tennisbanen op het complex en centraal langs de hoofdroute van het sportcomplex aangewezen. Het was daarbij de wens om hoogwaardige beachvelden te faciliteren waarbij voor de spelers nagenoeg ideale (trainings)omstandigheden konden worden bereikt. Beachsport Nederland heeft hierin een unieke setting ontwikkeld in samenwerking met Padelbouw BV, waarbij de look en feel van een padelbaan als basis heeft gediend. Door het combineren van traditionele beachvelden met een padelbaan ombouw is het resultaat ontstaan dat nu in Leiden is gebouwd.



Onder het 40 centimeter dikke beachvolleybal-zand is een compleet nieuw drainagesysteem aangesloten op het bestaande systeem. Rondom de beachbak van 21 x 28 meter is een fundering van betonplaten aangebracht, waarop de basis is gebouwd voor het hekwerk van het veiligheidsglas, de fijnmazige ballenvangers en de compleet geïntegreerde ledverlichting masten van 6 meter hoog. Er is voor een eigen specifieke RAL-kleur gekozen. Het geheel geeft een panoramisch aanzicht waarbij je vanuit alle kanten altijd de belijningen van het veld kunt zien en het glas een optimaal zicht geeft op de sport. Daarbij zorgt het gesloten glassysteem ervoor dat zand binnen de bak blijft en veel minder kans krijgt weg te waaien bij harde wind. Naast de omheining is gekozen voor paalsystemen van Funtec en multifunctionele netten met fijne mazen waardoor naast beachvolleybal ook bijvoorbeeld beachtennis of airbadminton gespeeld kan worden. De velden worden voor het onderhoud regelmatig vlak gemaakt met de Keeroo120A van Roopack BV.

Kantplanken-systeem voor Zwart-Wit'63 Harderwijk

Sallandse United heeft een eigen kantplanken-systeem ontwikkeld en geïnstalleerd bij voetbalvereniging Zwart-Wit'63 in Harderwijk. Het kantplanken-systeem van Sallandse United is op eigen wijze ontwikkeld om microplastics op het voetbalveld te houden. De composiet planken vangen oneffenheden in de bestaande verharding op door de rubberen strip. De planken zijn tussen de palen gemonteerd, waardoor het speelveld van gelijke grootte blijft. Ter plaatse van de staanders wordt een stalen profiel toegepast om een continue barrière te kunnen garanderen. De montage is snel en eenvoudig uitvoerbaar. Het systeem is modulair ontwikkeld. De composiet planken en het staal kunnen beide voor 100% worden hergebruikt.


Installatie sportpark De Westrand

Strago Electro heeft in opdracht van Antea Sport het project De Kaag gerealiseerd. Op het vernieuwde sportpark De Westrand zijn 46 led-schijnwerpers gemonteerd bij 3 voetbalvelden, 6 tennisbanen en een padelbaan. Bij tennisvereniging De Kaag zijn de led-schijnwerpers op de constructie van de padelbaan geplaatst. Hiermee zal de gemiddelde horizontale verlichtingssterkte van ± 500 lux binnen de speelveldbelijning worden behaald.


De led-schijnwerpers combineren de nieuwste led-technologie samen met een optimaal optisch en thermisch design, wat resulteert in een efficiënte oplossing voor het verlichten van sportvelden. Het optisch design is zo gemaakt dat er maximaal licht valt op het veld en minimaal naast het veld, om lichthinder voor omwonenden te voorkomen. Het armatuur bestaat uit meerdere led-lichtbronnen die afzonderlijk gericht kunnen worden; dit geeft een homogeen verlicht veld met minimaal schaduweffect.

Ledverlichting voor Tennisvereniging Enschede Zuid (TEZ)

In 2018 heeft OVI-Enschede zes ProVision all weather tennisbanen en drie kunstgras padelbanen van Tennisvereniging Enschede Zuid (TEZ) verlicht met zeventien AAA-Lux ledarmaturen.


Tennisvereniging Enschede Zuid (TEZ) is een vereniging met circa 480 leden. TEZ biedt alle faciliteiten voor het beoefenen van de tennissport en voor de relatief nieuwe sport padel. TEZ was in 2010 de eerste tennisvereniging in Nederland waar meerdere padelbanen werden gebouwd. Het is een vereniging voor jong en oud met ruimte en aandacht voor zowel de recreatieve speler als de meer prestatiegerichte speler.

De verlichting wordt bestuurd a.d.h.v. een Control-box met touchscreen. Hierdoor kunnen alle banen per kooi van twee aan- en uitgeschakeld worden en op drie standen gedimd (wedstrijd-, training- en oriëntatieverlichting).

Maaien gemeente Midden-Groningen

Het gewaagde project van gemeente Midden-Groningen, het maaien van voetbalvelden met robotmaaiers, is door Krinkels aanbesteed. We horen je denken, gewaagd? Robotmaaiers worden toch al meer ingezet? Dat klopt, het bijzondere aan dit project is de omvang ervan. Het gaat namelijk om 41 voetbalvelden bij 12 verschillende clubs. Voor het maaien hiervan worden 27 robotmaaiers ingezet. De reden voor de robotmaaiers is de Green Deal Sportvelden, deze houdt in dat sportvelden chemie vrij beheerd moeten worden. Onkruid bestrijden wordt dus lastiger. Door robotmaaiers in te zetten komt er minder onkruid op in de velden. Er wordt namelijk frequenter gemaaid en het maaisel blijft liggen (mulchen), hierdoor verdicht langzaam de grasmat. Onkruid krijgt geen kans meer. Krinkels verzorgt de komende vier jaar het maaien, dit kan verlengd worden met zes jaar. Het bedrijf maakt hierbij gebruik van lokale partijen.


Renovatie kunstgrasbanen naar zes gravelbanen

idverde Realisatie Venray heeft samen met idverde Advies Roermond een ontwerp aangeboden om de twee baanblokken van kunstgras en een baanblok met een EPDM-toplaag op Sportpark Molenbeke om te vormen naar zes nieuwe gravelbanen. In het ontwerp is rekening gehouden dat de nieuwe banen in een strakke lijn kwamen te liggen en alle banen op hetzelfde niveau zijn komen te liggen, in de oude situatie waren er namelijk diverse hoogtes en maatvoeringen. Hierbij is ervoor gekozen om de bestaande zandfundering te handhaven en van een baanblok zelfs te optimaliseren, waarbij aansluitend de bestaande lava funderingen hergebruikt zijn over de drie baanblokken. De verdere opbouw is afgewerkt met volledig nieuwe materialen. De bewuste keuze om circulair te werken met de funderingsmaterialen heeft positief uitpakt voor alle partijen. Dit alles is in samenspraak met Kiwa Isa Sport uitgevoerd.


Veldverwarming hoofdveld RSC Anderlecht

VB voert dit werk uit in opdracht van Sportinfrabouw. Opperrvlak van het speelveld is de UEFA standaard 105 x 68 meter, de uitloopstroken buiten de belijning worden 1 meter ook mee verwarmd. Totale oppervlakte is 7.490 m², aantal berekend meters slang 30 kilometer.


Uitdaging en aanpak:
Anderlecht maakt gebruik van de meest moderne techniek op het gebied van de veldverwarming. De behoefte aan warmte op het veld is niet overal hetzelfde door de schaduwwerking van het dak. Het systeem herkent dit en kan hiervoor de verwarming van het veld in delen in- en uitschakelen. Dit spaart energie en geeft een gelijke temperatuurverdeling in het speelveld, hierdoor ontstaat een optimale groeitemperatuur voor de wortels van het gras.


Resultaat en eigenschappen:
De verwarmingsslangen liggen elke 25 cm in de breedterichting van het veld neergelegd waardoor er wel meer dan 30 kilometer slang in het veld ligt. De hoofdleidingen lopen door naar de technische ruimte van het stadion, alwaar VB het verdeelstation en de warmtevoorziening zal voorzien. Anderlecht maakt gebruik van het, in eigen huis ontwikkelde, VB regelsysteem, wat geheel autonoom werkt maar op verzoek ook geheel of gedeeltelijk via een BUS regeling kan worden overgenomen door het gebouwbeheersysteem van het stadion.


Herinrichting tenniscomplex T.V. Hoog-Op in Opmeer

De club had in de bestaande situatie acht kunstgras-tennisbanen. Eén baan is opgeofferd om drie padelbanen te realiseren. Qua baancapaciteit wilde de club de achtste baan niet missen, vandaar dat op een andere plek op het complex een bestaand blok van twee tennisbanen is uitgebreid naar drie banen. Hierdoor beschikt de club nu wederom over acht kunstgrasbanen en daarnaast dus drie Padelfactory padelbanen.


Naast de tennis- en padelbanen heeft de club ook de alle hekwerken en het straatwerk op het complex laten vernieuwen. De besluitvorming heeft vanwege de coronamaatregelen uiteindelijk afgelopen zomer plaatsgevonden, tijdens een speciale Algemene Ledenvergadering in de open lucht op de tennisbanen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER