Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Terug van weggeweest: hybridevelden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, maandag 31 augustus 2020
286 sec


BSNC-inventarisatie streeft naar gelijk speelveld

Hybridevelden zijn bezig aan een revival. Als we de aanbieders van dergelijke velden mogen geloven, is dit soort oplossingen nu definitief volwassen. Branchevereniging BSNC inventariseerde het huidige aanbod, opdat opdrachtgevers een verantwoorde keuze kunnen maken.


Wie eens een collega op de proef wil stellen, moet maar eens vragen of deze de betekenis van 'wetra' kent. Oudere fieldmanagers zullen het zo weten, maar de jongere generatie zal waarschijnlijk diep moeten nadenken. De afgelopen jaren is het concept redelijk uit het zicht verdwenen. Anno 2020 gaan wetra-velden vooral als 'hybride' door het leven. 'Hybride' is een aansprekende naam, die past bij de huidige tijdgeest en die 'het beste van twee werelden' verbindt: een voetbalveld van gras dat versterkt is met kunstgrasvezels. Het is een term die bedacht zou kunnen zijn door een bevlogen marketingmanager. Juist daarom vond de BSNC het belangrijk om de verschillende systemen te inventariseren. Want behalve vele successen kent het Geschiedenisboek der Vaderlandsche Sportvelden helaas ook verhalen waaruit we kostbare, maar wijze lessen hadden moeten trekken, maar die we inmiddels alweer zijn vergeten. 'Er was zeker niets mis met het concept, maar het beheer van die velden was het probleem', benadrukt Pleun Lok, voorzitter van de BSNC-werkgroep. Nu hybridevelden terug op de kaart worden gezet, wil de BSNC met het document 'Hybride sportvelden - inventarisatie' de markt de benodigde handvatten geven om die revival waar nodig versneld vlot te trekken.

Pleun Lok

Perspectief in Nederland

In tegenstelling tot het begin van deze eeuw kent de markt voor hybridevelden nu diverse aanbieders en oplossingen. De BSNC heeft daarvan alleen die constructies bekeken waarvan verwacht mag worden dat die in ons land toekomst hebben. 'Ons klimaat, en vooral de cultuurtechnische kennis en ervaring die in Nederland aanwezig zijn, laten zich niet zomaar vergelijken met bijvoorbeeld een land als Spanje', zo verklaart Lok.


In tegenstelling tot het begin van deze eeuw kent de markt voor hybridevelden nu diverse aanbieders en oplossingen

Op de Nederlandse sportveldenmarkt is de prijs veelal leidend. Het is dus niet verwonderlijk dat de inventarisatie begint met dit te bespreken. De BSNC gebruikt daarbij de volgende indicatieve bedragen om de verschillende sportveldtypes te positioneren:

Ondergrond Aanlegkosten (indicatief)
Gras € 75.000 - € 100.000
Wetra € 150.000 - € 200.000
Hybride (gestikt) € 350.000 - € 400.000
Hybride (backing-gebonden) € 290.000 - € 350.000
Kunstgras (SBR-infill) € 400.000
Kunstgras (TPE-infill) € 500.000


Zo op het oog lijken de prijzen van een hybrideveld niet zo veel af te wijken van die van een kunstgrasveld. Zeker wanneer we ook nog eens lezen dat men het raadzaam acht om bij een hybrideveld óók in een beregeningsinstallatie te investeren. Toch meent Lok dat een investering in een hybrideveld wel degelijk valt te rechtvaardigen. 'Bij goed en gericht onderhoud heeft een hybrideveld een langere afschrijvingstermijn. Daardoor wordt de total cost of ownership zeker lager ten opzichte van een kunstgrasveld.' Lok wijst er daarbij op dat men niet altijd een goed beeld heeft van het aantal speeluren dat mogelijk is op een bepaald systeem of hoeveel onderhoud zo'n veld vergt. 'Het klopt niet dat een kunstgrasveld 1.200 tot 1.300 uur per jaar kan worden gebruikt. Alleen al uit organisatorisch oogpunt is dat vrijwel onmogelijk', is Loks commentaar. Hij meent dat de 700 tot 800 uur die een hybrideveld biedt voor veel clubs voldoende is om de leden te laten trainen en spelen. 'Het is dan wel belangrijk dat de eigenaar en de voetbalclub weten én accepteren dat het gras na een bepaald aantal bespelingsuren gedeeltelijk zal zijn verdwenen.' Hoewel zo'n veld in dat geval minder fraai oogt, profiteren de spelers dan nog altijd van de vlakheid en stabiliteit die hetzelfde blijven, ongeacht de grasbezetting, zo stelt hij.

De auteurs pleiten ervoor een nieuwe werkgroep opdracht te geven om nader onderzoek te doen naar zaken zoals de aanbesteding

De beste constructie

Een ander aspect dat het document aanstipt, is het ontbreken van een kwaliteitsnorm aan de hand waarvan clubs en gemeenten een bepaalde kwaliteit kunnen garanderen. 'Vanuit de BSNC zijn er contacten met de KNVB om tot zo'n norm te komen. Op korte termijn willen we die gesprekken intensiveren', zo stelt Lok. Het idee is om de norm in een materiaaltechnische en een sporttechnische norm te splitsen. Om het gesprek verder op weg te helpen, bevat de inventarisatie een eerste aanzet tot zo'n norm. Lok benadrukt dat de acceptatie van een eventuele norm slechts de eerste stap is: 'Naast het bestaan van een norm is het ook heel belangrijk dat afgesproken wordt hoe we die gaan handhaven.'


Hybridevelden vereisen kennis over zowel de aanleg als het beheren en onderhouden van kunstgras- en natuurgrasvelden. De BSNC pleit er daarom voor om beide goed te coördineren. 'De aanleg kan gesplitst worden, waarbij een deskundige lokale aannemer de onderbouw uitvoert en een specialist de toplaag aanbrengt. Het is wel verstandig dat alles onder één eindverantwoordelijke wordt uitgevoerd.' Wanneer het veld eenmaal is aangelegd, dient de eindverantwoordelijke voor de aanleg ook het onderhoud tijdelijk op zich te nemen, zo pleit Lok. 'Ik zou zeggen voor een periode van ten minste vijf jaar. In die tijd kunnen de medewerkers van de gemeente en van de vereniging opgeleid worden, zodat zij uiteindelijk het onderhoud zelf op zich kunnen nemen.' Het medeverantwoordelijk maken van de aannemer, In de ogen van de BSNC lijkt het vooralsnog noodzakelijk om de aannemer medeverantwoordelijk te maken voor de kwaliteit op de langere termijn. Uit een inventarisatie van de garantievoorwaarden voor de beoordeelde systemen blijkt namelijk dat die momenteel weinig soelaas bieden. Lok noemt ze zelfs 'een lege huls', vanwege de uitsluitingscondities die in veel van die garantievoorwaarden opgenomen zijn. 'Wie wil investeren in een hybrideveld, zal dus goed moeten afspreken wat men voor ogen heeft. Zo dient onder meer de kwaliteit van het onderhoud, de bespelingsduur, bespelingsintensiteit en wijze van inzet vooraf te worden vastgelegd. Ook is het belangrijk om te weten waar en hoe een veld komt te liggen en hoe de logistiek is op het complex. Je ziet altijd dat de hoek die het dichtst bij de kantine ligt, als eerste versleten is.' Naast het vastleggen van die gegevens dienen de eigenaren en gebruikers van het veld hun aanwinst ook op een andere manier te boordelen. Een hybrideveld kan zelfs nog voldoen als de grasbezetting minimaal is. En juist dit soort velden leent zich ervoor om overdwars te worden gebruikt voor trainingsactiviteiten. 'Op die manier wordt zo'n veld volledig gebruikt en bespeeld, zodat het vlak blijft. Ook het slijtagepatroon is dan homogeen, dus gaat het veld langer mee', aldus Lok.

Aanleg van een hybrideveld kan in situ ...

Kieskeurig

De Werkgroep Hybridevelden van de BSNC benadrukt dat juist investeringen in een hybrideveld baat hebben bij een goede bodemanalyse. Pas wanneer die condities helder zijn, kan bekeken worden welke opbouw datgene brengt wat de koper voor ogen heeft. Eenmaal gelegd, is het belangrijk om de onderhoudswerkzaamheden goed af te stemmen. Zo moet voorkomen worden dat de toplaag vervet of dat de vorming van een viltlaag een kans krijgt. 'Juist dat zijn zaken waarbij intensieve begeleiding gewenst is', zegt Lok, terwijl hij verwijst naar de wens dat de aannemer ten minste vijf jaar bij het onderhoud van het veld betrokken blijft. De eigenaar of club kan dus de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden op zich nemen. Hieronder vallen taken zoals vuilverwijdering, maaien, bemesten, vegen en beregenen. Specialistisch onderhoud zoals verticuteren, wiedeggen, vertidrainen, doorzaaien, fieldtoppen, bezanden en dressen zou vooralsnog door de aannemer moeten worden gedaan. 'Ook het beluchten van een hybrideveld vraagt specifieke kennis en kunde', aldus Lok.
Eén van de belangrijkste redenen waarom een blijvende, nauwe samenwerking met de aannemer wenselijk is, is omdat veel zaken op dit moment nog onduidelijk zijn. Daarom pleiten de auteurs voor een nieuwe werkgroep die opdracht krijgt om nader onderzoek te doen naar zaken zoals de aanbesteding van procedures, de gevolgen van het uitspoelen van meststoffen en de gevolgen van de klimaatverandering. 'Het is nog onduidelijk hoe de verschillende constructies omgaan met die gevolgen. We weten dat ze droogtegevoelig zijn. Juist nu Nederland te kampen heeft met een tekort aan regen, is het belangrijk dat we in kaart brengen hoe we daar met hybridevelden het beste op kunnen inspelen. De onderzoeken naar deze aspecten lopen inmiddels; we verwachten daar dit najaar meer duidelijkheid over te hebben.' Ook zaken zoals cradle-to-cradle en de recyclebaarheid verdienen een aanvullende studie, zo meent Lok. 'Wel zijn we er 100 procent van overtuigd dat je het gras en de kunstgrasvezels bij verwijdering kunt scheiden.' Dat is een geruststellende gedachte in een tijd waarin milieu en milieuvriendelijkheid eveneens de tijdgeest domineren.


... of verlegd worden gedaan.
De BSNC bekeek de volgende tien hybride oplossingen.

Naam Type Wijze van aanleg Poolhoogte Aantal filamenten Poolverankering
Grassmaster gestikt in situ 18 cm 40.000 verankerd in de grond
SIS Grass gestikt in situ 25 cm 40.000 verankerd in de grond
XtraGrass geweven verlegd 5-6 cm 48.000 geweven en gecoat
Xtreme Grass geweven verlegd 5-6 cm onbekend geweven
Domo Fusion getuft verlegd 5-6 cm 38.400 thermisch bevestigd in tuftdoek
Powergrass getuft verlegd 5-6 cm 48.000 - 88.200 latex
Hybrid Grass getuft verlegd 5 cm 46.200 - 85.800 latex
Mixto getuft verlegd 4-5 cm onbekend latex
Palau Hybrid getuft verlegd onbekend onbekend onbekend
Hybrid Grass gebreid verlegd onbekend onbekend onbekend


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER