Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Newae haalt in hoger beroep alsnog gelijk in zaak hybrideveld Wijchen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 28 juli 2020
77 sec


Adviesbureau Newae is door de rechtbank Gelderland alsnog in het gelijk gesteld in een jarenlange kwestie met de gemeente Wijchen.


De zaak gaat over een hybrideveld dat in 2015 is opgeleverd bij SC Diosa in Wijchen. Al snel bleek dat bij het Xtrgrass-veld in regenachtige periodes het water niet altijd wegliep, wat tot problemen met bespeelbaarheid leidde voor de club. De gemeente stelde Newae aansprakelijk voor deze schade en spande een rechtszaak aan.

Bij die rechtszaak in september 2018 werd Newae veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en het vergoeden van de schade. Het adviesbureau is tegen dit oordeel in beroep gegaan en heeft nu, in de zaak van 14 juli 2020, alsnog gelijk gekregen.

600 speeluren?

In hoger beroep voerde Newae onder meer aan dat de rechter voorbij is gegaan aan de eis van 600 bespeelbare uren van het hybrideveld. Als de gemeente niet aantoont dat deze niet gehaald wordt, is er geen sprake van een tekortkoming volgens Newae. De gemeente geeft in het beroep aan dat het veld tijdens herfst en winter onbespeelbaar zou zijn en daarom niet aan de norm voldoet. Maar volgens de rechter heeft zij dit punt onvoldoende onderbouwd; er is niet duidelijk toegelicht hoe vaak die problemen met wateroverlast zich voordeden.


Onvoldoende en irrelevant bewijs

De gemeente voert verder aan dat Newae haar niet gewaarschuwd heeft over eventuele problemen met de ondergrond, omdat hier voor aanleg al een indicatie voor zou zijn, verwijzend naar eerdere e-mails. Volgens de rechter laat dit niet zien dat het veld niet voldoet aan de norm. Ook zou het veld naast de bespeelbaarheidseis aan andere eisen moeten voldoen, zoals balstuit en balrol. 'De gemeente stelt echter niet aan welke eisen het veld in welke omstandigheden niet voldeed', aldus de rechter. En dus wordt ook dit punt afgewezen. Al met al levert de gemeente te weinig bewijs om haar stellingen dat het veld niet aan de normen voldoet, te onderbouwen. Het bewijsaanbod van de gemeente is volgens de rechter ook niet relevant.


En dus haalt Newae alsnog gelijk in de zaak om het hybrideveld bij vv Diosa; het adviesbureau wordt van blaam gezuiverd. Het vonnis van september 2018 wordt vernietigd en de vorderingen van de gemeente zijn afgewezen.

Uitspraak

De volledige uitspraak is te vinden op Rechtspraak.nl via deze link.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER