Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Geen kans voor algen en schimmels door speciale applicatie

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, zondag 12 juli 2020
159 sec


HTHC heeft primeur: eerste hockeyveld met Pureti

Hoe voorkom je dat algen zich in je waterveld nestelen? Achteraf bestrijden is een optie, maar Domo Sports Grass heeft een oplossing om de vestiging van algen preventief aan te pakken. Domo Sports Grass voegt bij de productie van kunstgrasvelden een speciale applicatie toe: Pureti. Die applicatie werkt niet alleen luchtzuiverend, maar vernietigt ook schimmels, algen en mos.

Het Domo Fast Play-veld met Pureti in Hamburg.
Het Domo Fast Play-veld met Pureti in Hamburg.

Eind 2019 kwam Domo Sports Grass op de Duitse beurs FSB met een belangrijke mededeling. De kunstgrasproducent kondigde aan een samenwerking aan te gaan met Nanoair Solutions. Nanoair is een wereldspeler op het gebied van luchtzuivering. Het bedrijf heeft een speciale applicatie ontwikkeld, Pureti, die een luchtzuiverende werking heeft. Deze applicatie wordt al veel toegepast in het openbaar vervoer en de openbare ruimte, in samenwerking met grote bedrijven als Google, Apple, Tesla en HP. Door de exclusieve samenwerking heeft Domo Sports Grass het recht verkregen om Pureti te gaan toepassen op kunstgrasvelden. Een vierkante meter kunstgras dat behandeld is met Pureti zou daarmee een luchtreinigende werking hebben die vergelijkbaar is met die van één volwassen boom.

Kunstgras optimaal benutten

Een kunstgrasveld dat de lucht zuivert: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hoe werkt dat precies? Pureti is een applicatie die Domo Sports Grass al bij de productie in de fabriek op het kunstgras aanbrengt. Eenmaal aangelegd, kan het veld zijn werk doen. Pureti werkt op basis van fotokatalytische nanotechnologie, waarmee, eenmaal geactiveerd door uv- of zonlicht, watermoleculen in de omgevingslucht omgezet worden in radicalen. Deze radicalen zetten op hun beurt luchtverontreinigende moleculen zoals stikstofoxiden (NOX), zwaveloxiden (SOX) en vluchtige organische stoffen (VOS) om in onschadelijke componenten. Omdat kunstgrasvelden overdag veel zonuren krijgen terwijl ze niet bespeeld worden, zijn ze natuurlijk bij uitstek geschikt voor zo'n secundaire functie. En de applicatie heeft volgens Domo Sports Grass nog een tweede voordeel. Het met Pureti behandelde kunstgras vernietigt namelijk ook schimmels, algen en mos - die veel voorkomen op kunstgrasvelden.


'HTHC was bereid om in een goed veld te investeren'

Grote naam

Inmiddels heeft Domo Sports Grass het eerste kunstgras-hockeyveld met deze Pureti-applicatie geïnstalleerd. HTHC, de Harvestehuder Tennis und Hockey-Club, heeft de primeur met een nieuw hockeyveld. HTHC is gevestigd in het Noord-Duitse Hamburg en heeft momenteel meer dan 2.700 leden. Deze zelfstandige club is niet de eerste de beste: de hockeyclub speelt al jaren in de Bundesliga en won in 2014 zelfs de Euro Hockey League. Een van de velden op het sportcomplex van HTHC was deze zomer aan renovatie toe. De club schreef een tender uit waarin de kwaliteit van het veld de belangrijkste eis was. Van de inschrijvers had Domo Sports Grass het beste voorstel. HTHC koos daarbij voor een Domo Fast Play-waterveld, dat dus tevens is voorzien van Pureti-applicatie.


Domo Fast Play is één van de watervelden van Domo Sports Grass uit het hogere segment. In Hamburg is eerst het oude hockeyveld verwijderd, waarna een E-layer is aangebracht. Daarop komt de Domo Fast Play-mat met Pureti. Ondanks die Pureti-applicatie is deze installatie voor het bedrijf niet anders dan gebruikelijk, legt Tobias Fink uit. Fink is projectmanager bij de Duitse tak van Domo Sports Grass en verantwoordelijk voor het project bij HTHC. 'Voor ons is dit in principe een reguliere veldrenovatie. Op het moment dat het kunstgrasveld uit de fabriek komt, is de voorbereiding met Pureti al gedaan en kunnen wij het installeren. Er zit geen extra werk in.' HTHC gaat het veld behalve voor hockey ook gebruiken voor lacrosse, zowel voor training als competitiewedstrijden.


Mooie kans

Eind april is Domo Sports Grass met de installatie van het veld begonnen. HTHC koos vooral voor een kunstgrasveld met Pureti vanwege de werking tegen algen en schimmels, vertelt Fink. 'Het is bekend dat er in de hockeysport veel op watervelden gespeeld wordt, en dat deze matten na een paar jaar te maken krijgen met bacteriën, algen en schimmels. Dat kan een probleem opleveren. Pureti is uniek omdat het die bacteriën en algen kan doden. Zo blijft het veld schoon.' Dat het veld ook de lucht zuivert, is daarbij een bonus. Fink: 'De stad Hamburg heeft te maken met stikstof- en milieuproblemen, maar voor de club was dat niet de prioriteit. Het was niet de reden van HTHC om voor Pureti te kiezen, maar wel mooi meegenomen.'


Het nieuwe veld bij HTHC, dat medio mei opgeleverd werd, wordt het eerste ter wereld met Pureti. 'Voor HTHC is dat een leuke ervaring. Zij zijn erg blij met deze kans, zien het voordeel van Pureti en waren bereid om in een goed veld te investeren', vertelt Fink. Ondertussen maakt Domo Sports Grass zich op voor de volgende levering met Pureti. Twee andere hockeyclubs hebben namelijk al een bestelling geplaatst om Pureti te gebruiken in combinatie met Domo Ultimate Pro, de hockeymat die het waterverbruik tot zeventig procent doet dalen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER