Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gubbels en Topgrass gestart met verwerken kunstgras van Tuf in Dongen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 18 mei 2020
107 sec


Burgemeester van Dongen, Marina Starmans-Gelijns: 'Eindelijk verlost van een dossier dat tonnen heeft gekost aan ambtelijke uren, advocaten enzovoort.'

In opdracht van de eigenaar van de grond, Dongen Pallets, zijn Gubbels uit Helvoirt en Topgrass op 18 mei gestart met het leegrijden van de Tuf locatie aan de Vierbundersweg in Dongen. Het totale werk zal ongeveer tien maanden bedragen. Daarna zal de grond verkocht worden aan buurman Ecco.


Iedereen in de sportveldenwereld kent natuurlijk Tuf en weet dat het bedrijf op zijn zachtst gezegd geen succesverhaal heeft neergezet rondom het recyclen van kunstgras. Directeur Jurgen Kemps van Dongen Pallets wil als eigenaar van de grond een nuance aanbrengen in dit verhaal: 'De directeur van Tuf, Anneleen van Trimpont is hier ook maar in verzeild geraakt, doordat zij afspraken had gemaakt met partners die niet werden nagekomen. Gevolg daarvan is dat er steeds nieuwe matten werden aangevoerd en er de laatste jaren geen matten zijn verwerkt.' De berg in Dongen werd daardoor steeds hoger en er zijn verder op allerlei andere plekken in Brabant en Gelderland illegaal kunstgrasmatten zijn opgeslagen. De sanering die nu in Dongen is opgestart heeft alleen betrekking op de matten uit Dongen.

Pak van het hart

De officiële start van het saneren van de Tuf locatie begint met een kort woordje van de burgemeester van Dongen: Marina Starmans-Gelijns. Zij legt uit hoe de samenwerking tot stand is gekomen. Het initiatief ligt puur bij de eigenaar van de grond, Jurgen Kemps, hoewel de gemeente Dongen actief heeft meegewerkt op de achtergrond. Burgemeester Starmans: 'Dit dossier heeft ons tonnen gekost aan ambtelijke uren, advocaten en zo meer.'Teun Wouters
Burgemeester van Dongen: Marina Starmans-Gelijns

Aanbesteding

Ook in 2019 heeft een gedeeltelijke sanering plaatsgevonden op het terrein van Tuf. Toen is ongeveer 10.000 ton materiaal weggereden om op de locatie onder het niveau van de vergunde hoeveelheid te komen. Ook dat werk is uitgevoerd door Gubbels uit Helvoirt, maar dit keer in opdracht van het bedrijf ASIE. Nu zou op de Tuf locatie nog ruim 30.000 ton infill, zand en kunstgras te vinden zijn. Het werk start met het wegrijden van al het losliggend zand en infill om te worden verwerkt in Helvoirt. Daarna worden alle matten leeggeklopt met een mattenklopper. In de komende dagen worden waarschijnlijk zo'n vijftig vrachtwagens per dag afgevoerd. Dat zal later minder worden omdat het leegkloppen van de matten dan de beperkende factor zal worden.
Gubbels is hoofdaannemer voor het werk in Dongen. Topgrass is toegevoegd aan het project vanwege de kennis die het bedrijf heeft op het gebied van afzet van recyclingproducten. Volgens Teun Wouters is het op dit moment geen probleem meer om zand her te gebruiken dat uit de verwerkingsinstallatie van Gubbels komt.
Infillzand voor kunstgras is een relatief duur materiaal dat grotendeels moet worden geïmporteerd uit het buitenland. Verder zou dit zand door de eentoppigheid ook lastig bruikbaar zijn in andere toepassingen: bijvoorbeeld als vulzand onder wegen.


Nat procedé

Gubbels gebruikt voor het scheiden van het zand en het SBR infillmateriaal een nat procedé, vergelijkbaar met de verwerkingsmethode die ook door Vink in Barneveld wordt gebruikt. Ook GBN, dat op dit moment een verwerkingsinstallatie aan het inrichten is in Amsterdam, gaat deze natte verwerkingsmethode gebruiken. Het Deense bedrijf Re-Match gebruikt daarentegen een droge verwerkingsmethode.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER