Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Column van hoofdredacteur: Zwaard van Damocles

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 28 februari 2020
91 sec


Wellicht heeft u het al gezien: Fieldmanager is een rubriek rijker, de zogenoemde Green Hacks. Het idee is dat deze rubriek uitgroeit tot een verzameling praktische tips waarvan elke fieldmanager, zowel bij de amateurs als BVO's, profijt kan hebben. Wij nemen hierin bewust het voortouw, want in de praktijk zie je dat er weinig kennis gedeeld wordt in de sportveldensector. Natuurlijk zijn er genoeg grote bijeenkomsten en beurzen, maar uiteindelijk zie je dat de meeste kennis op microniveau uitgewisseld wordt. Onderling, in kleine groepjes of bij regionale bijeenkomsten. Wat dat betreft zijn de regiobijeenkomsten over chemievrij beheer, die nu plaatsvinden in alle provincies, een goed initiatief.


Wat ook meespeelt, is dat veel fieldmanagers zich helemaal niet zo bewust zijn van hun kennis en kunde. Van zelfontwikkelde machines tot handigheidjes bij het maaien: iedereen heeft ze wel. Maar vraag je de gemiddelde fieldmanager met welke innovaties of handigheidjes hij bezig is, dan staat hij met de mond vol tanden. 'Heb ik niet', is al snel het antwoord. Hij beseft helemaal niet dat hij met boerenverstand heel slim bezig is. Terwijl de beheerder van de buurgemeente veel van hem zou kunnen leren. Misschien is dat ook wel de bescheidenheid van de mensen in ons vak. Dat siert ze, maar het houdt kennisdeling van innovaties wel tegen. Terwijl we die anno 2020, het jaar waarin het verbod op chemische middelen steeds dichterbij komt, echt wel nodig hebben.

Het valt mij op dat al serieus rekening gehouden wordt met een verbod op 'plastic' infill

Kennis delen deden we ook in ons discussieforum over non-infill-kunstgrasvelden. Een beladen onderwerp, maar het is dit jaar toch gelukt om een mooie delegatie bij elkaar te krijgen uit alle hoeken van de branche. We kunnen veel zeggen en schrijven over de bijeenkomst, maar het belangrijkste is, denk ik, dat iedereen positief is en achter de ontwikkeling van deze velden staat. Ja, er zijn wat kinderziektes, maar de industrie werkt er hard aan om door te ontwikkelen. Dat zal ook wel moeten. Het Europees agentschap Echa overlegt nog altijd over een mogelijk verbod op plastic infill. Dat verbod hangt nog steeds als een soort zwaard van Damocles boven de Nederlandse sportveldensector. Het valt mij op dat op bijeenkomsten al serieus rekening gehouden wordt met een definitief verbod op deze infill. Daarom is het ook goed om de ontwikkeling van non-infill nu, in een vroeg stadium, toe te juichen.

Natuurlijk is het vanaf de wal makkelijk roepen dat de branche meer kennis moet delen. Met onze bijeenkomst over non-infill hebben we in ieder geval het goede voorbeeld gegeven. Elders in deze uitgave leest u er een uitgebreid verslag van. Zodat ook u, de lezer die niet aanwezig was, er hopelijk nog wat van opsteekt.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER