Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

EU-ATS-consortium wint SBIR-award voor realiseren volledig circulair kunstgras

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 10 februari 2020
108 sec


Het EU-ATS-consortium, bestaande uit DSM-Niaga, NextEconomy.nu en Recreational Systems International (RSI), heeft de SBIR-prijs voor small business innovation research ontvangen. SBIR is een programma van de Nederlandse overheid om onder meer de ontwikkeling van hoogwaardige en recyclebare kunstgrassportvelden te stimuleren. Het consortium is een van de initiatieven die de award - met een budget tussen de 400.000 en 750.000 euro - hebben gewonnen voor het verder ontwikkelen van hun prototype.


Het Eureka artificial turf system (EU-ATS) is een unieke en volledig herbruikbare kunstgrasmat, waarbij het materiaal aan het einde van de gebruikscyclus opnieuw kan worden gebruikt om een kunstgrasmat van dezelfde kwaliteit te produceren. Het unieke van dit product is dat het doelbewust geproduceerd is met slechts één materiaal dat steeds opnieuw kan worden gebruikt, en daarnaast bevat het ook nog eens geen toxische stoffen.

Traditionele kunstgrasmatten zijn gemaakt van polypropyleen en polyethyleen en worden bij elkaar gehouden door een latex coating. Deze matten zijn amper te recyclen. Het is technisch ingewikkeld om ze uit elkaar te halen vanwege het (niet-modulaire) ontwerp en de gebruikte materialen, het scheidingsproces is energieverslindend en de gebruikte materialen kunnen vaak alleen worden gedowncycled. Cruciaal voor het productontwerp van EU-ATS is dat het enige materiaal dat voor dit kunstgras wordt gebruikt na elke levenscyclus zijn waarde als grondstof behoudt. Dit betekent dat de producent de mat terugneemt, omdat er een nieuwe mat mee geproduceerd kan worden.

'Als we erin slagen om onze projectdromen waar te maken, hebben we volgend jaar een ongevuld kunstgrasproduct dat zowel aan de internationale eisen van de FIFA-voetbalbond en de FIH-hockeybond voldoet als aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden die de maatschappij van ons vraagt. De belangstelling van Nederlandse gemeenten en clubs is groot en ook het buitenland trekt aan ons. We hebben er vertrouwen in dat dit consortium alle elementen en kennisgebieden verenigt om dit project tot een succes te maken.' - Arnoud Fiolet, managing partner bij RSI.

'Over het hele continent liggen stapels gebruikte sportvelden. Ook wordt er jaarlijks een substantieel aantal nieuwe voetbal- en hockeyvelden neergelegd. Het recyclen ervan is zo complex, dat het meer kost dan het ooit kan opleveren. Onze matten zijn ontworpen voor eenvoudig hergebruik van het daarvoor geschikte materiaal. Zo kun je van een gebruikte mat opnieuw een kunstgrasmat maken, in plaats van dat die op de afvalberg belandt. Met deze subsidie kunnen we verder testen en verbeteren en zo snel mogelijk onze grasmat op de markt brengen.' - Chris Reutelingsperger, chief technology officer bij DSM-Niaga.

'Met name in stedelijke gebieden in Nederland, maar ook elders in de wereld, is er grote behoefte aan speeltuinen en sportvelden die het hele jaar door intensief kunnen worden gebruikt onder alle weersomstandigheden. Met dit concept hebben we een prototype ontwikkeld dat de perfecte spelervaring biedt en ook nog eens volledig herbruikbaar is. Van gras tot gras!' - Arun Swami Persaud, new business creation specialist bij NextEconomy.nu.

In het samenwerkingsverband tussen deze koplopers worden kennis en ervaring gecombineerd om deze complexe innovatie te realiseren. RSI heeft uitgebreide kennis van spelervaring en kwaliteit in de kunstgrasindustrie, NextEconomy.nu is expert in het samenbrengen van de juiste mensen in innovatieve projecten en DSM-Niaga heeft de materiaalkennis en ontwerpervaring om vervuilende producten opnieuw te ontwerpen voor circulariteit.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER