Door zachte winter is sportveldonderhoud voor 2020 al begonnen |
|
|
|
|
| Linde Kruese,
vrijdag 10 januari 2020 |
 |
| 66 sec |
Na een nat najaar is het weer dit winterseizoen zacht en het gras op sportvelden groeit langzaam door. Door afspraken in de bestekken over het aantal maaibeurten en het uitstellen van maaien (vaak bij geprivatiseerde verenigingen) gaat het erom spannen. Vanaf volgende week start het amateurvoetbal weer. Op sommige plaatsen staat het gras pollerig en is het aan de hoge kant. Het veld is ongelijk en hobbelig. De voetballers zullen het snel laten weten.
 |
Het winterseizoen '16 - '17 (november - januari) staat bij Jan Krijnen van Advanta nog vers in het geheugen. De grasgroei op de sportvelden ging door tot in januari. Dit als gevolg van een nat najaar (er kon niet altijd gemaaid worden, zeker niet met kooimaaiers), zacht weer en veel zonuren. In het daaropvolgende jaar werd het duidelijk dat het toch een bijzonder seizoen was geweest, met zeer laat in het jaar maaien als gevolg van een langer groeiseizoen. Het fenomeen klimaatverandering werd zichtbaar op onze sportvelden. Dit heeft doorgezet in de jaren daarna.
Minder kans op spoorvorming
Als het gras echt te lang staat, moet volgens Krijnen de maaier uit de winterstalling komen. 'Omdat het behoorlijk nat is, is de kans op spoorvorming groot. Daarnaast is de kans groot dat er geveegd moet worden. Kijk goed uit of er weken aankomen die droger zijn zodat er minder kans is op spoorvorming. Als het veld het niet toelaat zit er niets anders op dan het maaien uit te stellen.'
Maaien en vegen
'Maaien en vegen zijn twee werkgangen, maar we kunnen het ook in één keer doen. Verticaal maaien/klepelen met direct opvangen en afvoeren. Dat kan ook nog in combinatie met verticuteermessen, zodat het verteerde blad tussen het gras komt en takjes e.d. ook worden meegenomen. In deze werkgang zit ook nog het voordeel dat je het veld wat afvlakt. De eerste week ziet het veld er vlekkerig uit, maar met dit zachte weer trek dit binnen enkele weken bij.'
| LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
| Er zijn nog geen reacties. |
|