Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Non-infill kunstgras zorgt voor geluidsreductie bij beroemd trapveldje

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 7 januari 2020
58 sec


Op het veelbesproken speelveldje bij basisschool De Buut in Nijmegen, dat afgelopen zomer ineens wereldberoemd werd door geluidsoverlast, is een non-infill kunstgrasmat van Greenfields aangelegd.

Greenfields MX NF, de non-infill kunstgrasmat die op het trapveldje is aangelegd.
Greenfields MX NF, de non-infill kunstgrasmat die op het trapveldje is aangelegd.

Het veldje in Nijmegen ligt middenin een woonwijk, waardoor bewoners klaagden over geluidsoverlast van spelende kinderen. Zij zouden dusdanig veel lawaai maken dat geluidsnormen overschreden werden. De rechtbank besloot daarom in november dat het trapveldje in het weekend en doordeweeks na 18.30 uur gesloten dient te worden én dat er nieuw kunstgras aangelegd moest worden.

Deze nieuwe kunstgrasmat is inmiddels geïnstalleerd. Het bij Ten Cate Grass geweven product is als goedgekeurd voetbalveld onder andere in Groningen en Hoofddorp al aangelegd en biedt comfortabele speeleigenschappen. Bijkomend voordeel is dat deze kunstgrasondergrond geen infill bevat en daardoor geen sprake is van verspreiding van korrels in de omgeving. Daarnaast is het veld geproduceerd uit één DNA-materiaal, waardoor recycling aan het einde van de levensduur eenvoudiger wordt.

Extra demping

Het veldje heeft een getextureerde laag vezels onderin de mat die de kunstgrassprieten overeind houden waar op gespeeld wordt. Deze compacte laag vezels zorgt in het geval van de school ook voor een forse geluidsreductie vergeleken met het oude veldje; de bal dreunt niet meer door op de harde fundering. Tevens wordt er een shockpad onder het veldje geïnstalleerd die zorgt voor extra demping.


Voorlopige voorziening

CSC Sport is kort na de uitspraak voor een geluidsreducerend kunstgrasveldje in contact getreden met beheerder Conexus. Met een gerichte en snelle aanpak is het veld nog voor de kerst opgeleverd en kunnen de kinderen van basisschool De Buut er vanaf 6 januari weer volop gebruik van maken. Het veld betreft een voorlopige voorziening, waarbij uit nieuwe geluidsmetingen moet blijken of de gewenste geluidreductie behaald wordt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER