Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gras is essentieel voor duurzame sport en duurzaam groenbeheer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Thomas van Tetering, productmanager Benelux DLF, donderdag 5 september 2019
85 sec


Wat is er nou duurzamer dan de natuur zelf? Een natuurlijk sportveld van gras dat zichzelf kan herstellen en bijdraagt aan waterbuffering en verkoeling van de stad. Gras zorgt voor extra beleving van de sport. De frisgroene sprieten, de geur van pas gemaaid gras en de sublieme speelkwaliteit: dat is gras! Gras is onlosmakelijk verbonden met emotie en passie voor sport.


De ontwikkeling van gras heeft niet stilgestaan. Naast de grassenveredeling zijn er vele nieuwe ontwikkelingen gaande, zoals die van hybride velden. Ondanks de ontwikkeling van sterkere, gezondere en betere velden neemt het gebruik van kunstgras nog altijd toe, terwijl er voldoende innovaties zijn om prachtige en speeltechnisch goede sportvelden van echt gras aan te leggen.

Gras is nog nooit zo duurzaam geweest

Het ontwikkelen van een nieuw ras kost tien tot vijftien jaar. De kweker begint met duizenden kruisingen, waarvan er maar één of twee als nieuw ras worden opgenomen op de rassenlijst. In Nederland heet deze lijst de Grasgids; hierin staan de beste rassen voor uw toepassing. De grasgenetica verbetert elk jaar, waardoor rassen ziekte- en stresstoleranter worden en er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Dit sluit perfect aan op de green deal. Ook zijn de grassen sterker, hebben een betere zodedichtheid en kunnen meer speeluren per veld aan. Met de grassen van nu moet dan ook met een andere norm rekening gehouden worden. Deze velden kunnen veel meer betreding aan en er kan wel 400 à 450 uur op gespeeld worden. Veredeling draagt op deze manier bij aan duurzame sport en duurzaam groenbeheer van plantsoenen, bermen en gazons.


Met de grassen van nu moet dan ook met een andere norm rekening gehouden worden

Innovatief onderhoud van gras

Naast de ontwikkeling van nieuwe, verbeterde rassen zijn ook het machinepark en de apparatuur voor het onderhoud van gras sterk doorontwikkeld. Vernieuwde verlichting en groeilampen zorgen voor snellere vestiging en sneller herstel in de winter. Verbeterde irrigatie waarborgt een optimale watergift. Bodemsensoren in de grasmat meten het vochtgehalte, de temperatuur en de pH. Verder zorgen robotmaaiers en -belijners ervoor dat de velden er strak en netjes bij liggen en wordt gebruikgemaakt van machines zoals de Fieldtopmaker en geoptimaliseerde doorzaai- en beluchtingsmachines. Kortom, de gehele branche rondom gras houdt zich bezig met het verbeteren van de grasmat.


Het mag duidelijk zijn dat de ontwikkeling van gras voor sportvelden, golfbanen, parken, plantsoenen, gazons, bermen en zoden de afgelopen decennia niet stil heeft gestaan. Er zijn diverse nieuwe producten en innovatieve ontwikkelingen op de markt gebracht om iedere gebruiker optimaal te laten genieten van natuurlijk en duurzaam gras!

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER