Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

FSB breekt een lans voor 'active cities'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 2 september 2019
85 sec


Bewegen is veel meer dan sporten alleen

Wie in Nederland FSB zegt, zegt kunstgras. Maar dat de FSB veel meer facetten van sport en bewegen in de openbare ruimte omvat, bleek op een persconferentie, waarbij Fieldmanager als enig Nederlands outdoor-vakblad was uitgenodigd. Tijdens deze persconferentie, waar onder andere vertegenwoordigers van de IAKS en de Duitse Olympische sportbond aanwezig waren, werd vooral een lans gebroken voor het begrip 'active cities'.


Die link tussen FSB en active cities heeft vooral te maken met de koppeling tussen FSB en IAKS. IAKS is een afkorting van International Association for Sports and Leisure Facilities. Deze internationale organisatie, die in Nederland niet zo bekend is, organiseert al heel veel jaren haar jaarcongres op de locatie van de FSB in Keulen. De centrale boodschap van de IAKS is de bekende open deur waarmee iedere Nederlandse sportbond schermt: bewegen moet. Mensen die bewegen of aan sport doen, ontwikkelen minder snel diabetes of rugproblemen. De vraag is hoe de overheid kan zorgen dat jongeren én ouderen meer gaan bewegen. De traditionele route is het promoten van de georganiseerde sport. Ook bij Nederlandse gemeenten is dat de meest bewandelde weg. Alle bonden die lid zijn van de Duitse tegenhanger van NOC*NSF, de Duitse Olympische bond, hebben in totaal 27 miljoen leden. Dat zijn natuurlijk heel veel mensen, maar er is net als in Nederland eerder een afname dan een groei van dat aantal leden. Dat betekent niet dat burgers minder willen sporten en bewegen. Eigenlijk het tegenovergestelde: burgers willen graag bewegen, maar wat minder in groeps- of verenigingsverband.


Wat doen we met de oudjes?

Een aantal doelgroepen heeft volgens de panelleden extra aandacht nodig. Jongeren vormen doorgaans geen probleem. Die weten veelal de weg naar de georganiseerde sport wel te vinden, ook omdat sportclubs primair gericht zijn op de jeugd. In hun kielzog volgen dan vaak de jonge ouders. Anders wordt het als die kinderen wat ouder zijn. Gezinnen met oudere kinderen of kinderen die al het huis uit zijn, raken de natuurlijke connectie met de georganiseerde sport kwijt. Natuurlijk gaat deze doelgroep van jonge ouderen dan op andere manier sporten, vaak in ongeorganiseerd verband of alleen. En natuurlijk is dat alleen maar goed, maar het panel bestrijdt dat de ongeorganiseerde sport geen begeleiding nodig heeft.


Bewegen is een must; sport is een middel om dat doel te bereiken

Bewegen is veel meer dan sport

Een belangrijk aspect hierbij is dat bewegen veel meer is dan sport. Bewegen is een must; sport is een middel om dat doel te bereiken. Ook bij bewegen in ongeorganiseerd verband zijn kwaliteit en begeleiding belangrijk.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER