Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Column: Het roer is om, tijd voor positieve berichten over SBR

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kees van Oostenrijk, donderdag 9 mei 2019
126 sec


Ruim twee jaar lang ageer ik op deze plek tegen de redeloze emoties die fakenewsberichten over rubberkorrels teweeg hebben gebracht. Het roer is nu om. Ik ben klaar met mijn wanhoop over hoe mensen (bestuurders, voetbalouders, politici) zich zand in de ogen laten strooien door de anti-rubberkorrellobby - activistisch en nog geen 0,0001% van mijn medeburgers/medemensen. En er is ook reden om optimistischer te zijn.

Kees van Oostenrijk, directeur bij Recybem.
Kees van Oostenrijk, directeur bij Recybem.

Onze gegevens laten zien dat SBR in de meeste gevallen gewoon wordt gebruikt. En terecht. Het vermeende gezondheidsrisico is nooit aangetoond en inmiddels een aantal keren naar het Rijk der Fabelen verwezen. En wanneer het gaat over de milieu-impact van de korrels zie je toch steeds meer onderzoeken bij gemeenten die laten zien dat de daadwerkelijke impact binnen de perken valt en met de juiste maatregelen ook te beheersen is. Kortom, mijn wens, al eerder hier geuit, om de rede te laten zegevieren en daarmede veel maatschappelijk kapitaal te besparen en te besteden aan veel betere sociaal-economische doelen voor ons allen, lijkt zowaar uit te komen.

De laatste ontwikkelingen komen uit Gelderland. Een enquĂȘte van dagblad De Gelderlander laat zien dat er bij de amateurclubs in die provincie geen discussie meer is over de gezondheidsaspecten. "De gezondheidsdiscussie vormt een afgesloten hoofdstuk", wordt een clubvoorzitter geciteerd in die krant. U kunt zich misschien voorstellen dat dit voor mij en mijn collega's voelt als erkenning krijgen na lange tijd onterecht te zijn beschuldigd. Die emotie is er echt wel - maar weinigen wilden ons in eerste instantie geloven toen wij zeiden dat er niks aan de hand is.


De gezondheidsdiscussie vormt een afgesloten hoofdstuk

In verschillende andere mediaberichten hebben we kunnen lezen dat gemeenten op eerdere besluiten om SBR te weren op nieuwe velden, terugkomen. Dat laatste heeft ook te maken met de speltechnische eigenschappen en de kosten. Alternatieven zijn veel duurder en in het kader van onze circulaire economie misplaatst in deze context. Sommige alternatieven zijn gemaakt van aardolie, minder comfortabel, minder goed bestand tegen Nederlandse regenbuien en alle infillsoorten verspreiden zich. De infillloze velden lijken nog ver weg.

Natuurlijk zijn er issues met SBR. Clubs en beheerders moeten maatregelen nemen om de verspreiding van de korrels in het milieu tegen te gaan. Maar zoals gezegd geldt dat voor alle korrels. Kwestie van good housekeeping. Net als thuis: stofzuigen, straatje vegen, keukenaanrecht steeds weer schoonmaken, douchen, toilet schoonmaken, ramen lappen, nagels knippen, zonnebrandolie gebruiken, you name it! Op dit vlak zal naar alle verwachting ook regelgeving komen en dat is goed. Dan hoop ik alleen dat de wetgevers, zowel Europese als Nederlandse, zich ook rekenschap geven van de milieuwinsten die met de productie en het gebruik van SBR worden behaald.


Verspreiding van korrels in het milieu is niet wenselijk, maar een beheersbaar probleem

De duurzaamheidsmedaille heeft twee kanten. Verspreiding van korrels in het milieu is niet wenselijk, maar een beheersbaar probleem. De andere kant bestaat uit miljoenen kilo's CO2-uitstoot door verbranding van gebruikte banden. De waardevolle grondstoffen worden steeds meer geschikt gemaakt voor hergebruik in banden, ook na tien tot vijftien jaar gebruik als infill in kunstgras. Dat is wat anders dan de kort-cyclische alternatieven als TPE, EPDM en kurk, waarvoor zeer beperkt beschikbare, niet-herbruikbare grondstoffen moeten worden aangesproken. Circulair dus heel precair, weten de echte deskundigen.

Mijn inziens weegt de positieve impact van SBR op tegen de beheersbare problemen. Gelukkig zijn steeds meer bestuurders zich hiervan bewust. Dus mijn devies is gewoon lekker met zijn allen vegen langs de lijn en achter de zijlijnen. Gras en bodem schoonhouden met z'n allen, net als thuis! Voor Uwer en ons milieu!

Kees van Oostenrijk is directeur van Recybem. Recybem is de uitvoeringsorganisatie van het Besluit beheer autobanden (Bba) namens de leden van de Vereniging Band en Milieu.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER