Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Perfect pitches

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 26 februari 2019
270 sec


Vakblad Fieldmanager laat in deze rubriek de meest bijzondere projecten van de afgelopen periode zien

Ook in deze uitgave van Fieldmanager staat weer een forse opsomming van Perfect Pitches. Acht keer per jaar een verslag van de meest bijzondere projecten op gebied van sport. Uw project ook op deze projectenparade? Stuur een mail naar project@nwst.nl en wij zenden u alle info.


Installatie water kunstgras hockeyveld in Utrecht

Ten behoeve van het nieuwe hockeyveld op Sportpark Rijnvliet bij HC Rijnvliet heeft hoofdaannemer Van Kessel Sport en Cultuurtechniek een water kunstgras hockeyveld aangelegd op een E-layer. Domo Sports Grass fungeert in dit project als onderaannemer voor het leveren en installeren van de kunstgrasmat, de DOMO Fastplay, met het veld in groen en uitlopen in blauw.


Non infill kunstgrasveld voor gemeente Amsterdam

Als een voorloper in Nederland bouwt Sallandse United een non-infill kunstgrasveld bij Sportpark de Eendracht in Amsterdam. Een non-infill veld bevat geen infill granulaat zoals SBR, EPDM, kurk of TPE. Toch wordt dezelfde demping geëvenaard door een zeer hoog aantal vezels in de mat. Daar komt bij dat de onderhoudskosten van een dergelijk veld lager zijn en de SBR discussie geëlimineerd wordt. Daarbij is het veld gebouwd op de duurzame en circulaire bouwstof Drainmix. Dit is een zeer sterk funderingsmateriaal van restafval. Bovendien kan regenwater worden opgeslagen in de fundering.


Begeleiding realisatie hybridevelden in Nuenen

De gemeente Nuenen heeft in de zomerstop van 2018 twee hybride voetbalvelden aan laten leggen. De velden zijn bij twee verschillende voetbalverenigingen gerealiseerd. Kybys heeft de gemeente ondersteund bij de werkzaamheden in de technische uitwerking, aanbesteding en de uitvoeringsbegeleiding. Bij de start van het project zijn de wensen van de gemeente Nuenen en de randvoorwaarden voor de aanleg van de hybride velden duidelijk in kaart gebracht. De huidige velden zijn geïnventariseerd waarbij speciale aandacht is besteed aan de huidige bodemopbouw, de ontwateringstoestand en inpassingsmogelijkheid. Aan de hand van de informatie is er een RAW-bestek inclusief bestekstekeningen opgesteld. Het meerjarige onderhoud voor de velden is hier ook in meegenomen om de kwaliteit van het veld te waarborgen.
Kybys heeft de gemeente ondersteund tijdens de aanbestedingsprocedure door onder andere technische input te leveren voor de EMVI-criteria en door deel te nemen aan het beoordelingsteam. In de uitvoeringsfase heeft Kybys de directievoering en het toezicht verzorgd. Vanaf november 2018 tot juli 2020 verzorgt Kybys een maandelijkse inspectie met de aannemer om de kwaliteit te bewaken.


Renovatie kunstgrasvelden in Utrecht

Domo Sports Grass heeft in opdracht van de gemeente Utrecht 3,5 kunstgras voetbalvelden in Utrecht gerenoveerd. Het waren twee separate aanbestedingen waarvan Domo Sports Grass beide aanbestedingen als laagste inschrijver naar voren kwam. De 3,5 kunstgrasvelden zijn verdeeld over 3 sportparken binnen Utrecht; Sportpark De Paperclip, Sportpark Fletiomare-Oost en Sportpark Papendorp. Bij alle velden is er gekozen voor een constructieopbouw bestaande uit een Domoflex 5010 shockpad, Domo Duraforce XQ 45mm met invulling van TPE Terra XPS. Het dagelijks toezicht en directievoering is uitgevoerd door de gemeente Utrecht. Op de foto is het betreffende het kunstgrasveld op Sportpark Fletiomare-Oost zichtbaar.


Nieuwe lichtmasten voor RKC Waalwijk

RKC Waalwijk kreeg onlangs nieuwe lichtmasten. Voorheen hingen er in de vier masten van het Mandemakers-stadion, in totaal 124 conventionele armaturen van 2000 watt (31 per mast). Nu hangen er in totaal 80 led-armaturen van - ook nog eens een lager wattage - 1500 watt (20 led-armaturen per mast). Van de besparing in energie zouden we 30 huishoudens een jaar van stroom kunnen voorzien, of ruim 15.000 keer een smartphone kunnen opladen bijvoorbeeld. Er is een flinke lichttoename, voorheen was er ongeveer 700 lux op het veld, nu is dat ruim 900 lux. Deze hoge lichtkwaliteit is goed te zien tijdens de avondwedstrijden op het schakelkanaal van Fox, waar alle eerste divisie wedstrijden voorbij komen. Ook is de gelijkmatigheid (lichtverdeling) een behoorlijk stuk beter geworden. RKC Waalwijk kan dimmen in verschillende standen voor trainingsverlichting, oriëntatieverlichting en wedstrijdverlichting. Aansturing van de AAA-Lux led-verlichting gaat eenvoudig via een tablet in de control room in het stadion. Alle functies van de verlichting zijn geprogrammeerd in de nieuwste Controlbox 2.0. RKC Waalwijk hult zich nu in een prachtig deken van licht. Al met is RKC Waalwijk klaar voor een succesvolle toekomst op zowel duurzaam als sportief gebied.


Realisatie Sportpark De Neul in Meierijstad

Aanleg drie stuks kunstgras voetbalvelden kurk op de Waber constructie.
Innovatieve waterhuishouding binnen uitloopgebied van de Dommel. Waterberging onder de velden van maar liefst 4000 m3. Hergebruik water voor beregening naastgelegen natuurgrasveld. Water vasthouden op de droge zandgronden ten tijde van droogte. Water bergen en gedoseerd afvoeren ten tijde van hevige regenval.
Samenwerking met waterschap De Dommel gemeente Meierijstad. Door keuze van deze contractvorm is realisatie incl voorbereiding gelet op de lastige uitvraag gerealiseerd door alle betrokken partijen.


Reconstructie Sportpark Zuid in Aalten

Op Sportpark Zuid worden in de nieuwe situatie 7 verenigingen gehuisvest. Dit gaat van voetbal tot korfbal en van een schaats- en skeelervereniging tot een wielervereniging. Hofmeijer heeft het project opgepakt van ontwerp tot uitvoering en ook de opdracht voor het onderhoud is onderweg.
Er is een hybrideveld aangelegd en ook twee O2 sportvelden. Een half kunstgrasveld en een 400 m1 schaats- en skeelerbaan. De wielerbaan slingert tussen alle andere sportvoorzieningen door. De sportkooi met voetbal en basketbal maakt het sportpark tot een super mooie maatschappelijke sportlocatie voor de inwoners van Aalten en omgeving. De schaatsbaan heeft een zeer gering afschot. Hierdoor is er slechts weinig water nodig om het geheel te bedekken. Zo kon er in de week van 21 tot 25 januari volop worden geschaatst.


Uitvoering volgende fase Sportpark Groot Sypel in Harderwijk

In 2017 heeft Sallandse United onder andere een hockey waterveld bij MHC de Mezen geïnstalleerd tijdens de renovatie van sportpark Groot Sypel in Harderwijk. Dit jaar heeft Sallandse United fase 2 van het sportpark uitgevoerd in een bouwteam. Een blijk van tevredenheid vanuit alle partijen voor de goede samenwerking. In deze fase zijn er 8 jeu de boules banen van 15 bij 15 meter gerealiseerd bij "harderwieker Bieleggers '84" met verschillende toplagen inclusief verharding rondom en een blokhut. Bij MHC de Mezen is een tweede waterhockey veld van CCGrass gerealiseerd, de green HF 13. Deze hockeymat heeft een uniek hoge dichtheid waardoor er minder water benodigd is en de balrol in elke richting ideaal is. Ook is zowel als bij de hockey alsook bij jeu de boules ledverlichting geïnstalleerd.


Sports Dome in Bunnik

De eerste modulaire opblaashal waar zowel gehockeyd als getennist kan worden. Dat is uniek omdat er geen andere modulaire indoorvloer is die beiden sporten kan hebben. Nu wel in Bunnik. Tennis is mogelijk gemaakt vanwege een speciale coating op de sporttegel. De Airdome is gebaseerd op de laatste air dome technieken. De airdome is dubbelwandig waardoor hij zowel sportveilig is doordat hij zonder condensvorming benut kan worden en energiezuinig vanwege een extra isolatiewand


Renovatie sportpark Maastricht Zuid

Van 3,5 natuurgrasvelden naar 2 kunstgrasvelden met verlichting, 1 wedstrijdveld zonder verlichting en 1 trainingsveld met verlichting. Alle inrichtingsmaterialen worden vernieuwd. Aan de achterkant worden er extra kleedruimtes bijgebouwd en de indelingen van de overige ruimten aangepast.
De renovatie van Sportpark Heugem is tot stand gekomen door een samenwerking middels de verenigingen RKHSV en DBSV, de gemeente Maastricht, Maastricht Sport en adviesbureau BTL uit Stein. Door deze samenwerking is er een uiteindelijk plan ontwikkeld. De realisatie is medio augustus 2018 opgeleverd. Bijna alle eisen en wensen van de club en de gemeente zijn verwerkt zijn in de twee bestekken.


Aanleg Sportpark Heugem in Maastricht

Het bijzondere van dit project is dat alle werkzaamheden die tot het takenpakket van CSC Sport behoren uitgevoerd zijn. CSC Sport laat hiermee zien dat zij een totaalconcept kunnen bieden en realiseren. Gemeente Maastricht heeft gekozen voor kunstgrasvelden voorzien van SBR-rubber infill, omdat deze velden spel- en sporttechnisch het beste presteren. De velden zijn wel voorzien van kunststof slagplanken om te voorkomen dat de infill uit de kunstgrasvoetbalvelden in de omgeving terecht komen.
Tijdens de realisatie van het complete sportcomplex was regelmatig overleg met de bouwer van het nieuwe clubhuis noodzakelijk voor een goede onderlinge afstemming. De werkzaamheden aan het sportcomplex en clubhuis werden namelijk gelijktijdig uitgevoerd.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER