Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Meer keuze in TPE's

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, dinsdag 8 januari 2019
157 sec


Domo Sports Grass wrikt markt open met Domo Durasoft

Vaak wordt gedacht dat slechts één fabrikant het patent op TPE-infill voor kunstgrasvoetbalvelden bezit, maar in werkelijkheid zijn dat er veel meer. Bij Domo Sports Grass kunnen klanten voor Durasoft TPE-infill kiezen. Zo kan het bedrijf de kwaliteit van zijn eigen kunstgrassysteem waarborgen.

Dankzij meer openheid bij de aanbesteding kreeg DVC Appingedam een kunstgrasvoetbalveld met een ander type TPE-infill.
Dankzij meer openheid bij de aanbesteding kreeg DVC Appingedam een kunstgrasvoetbalveld met een ander type TPE-infill.

Sinds de jaren 2000 krijgen kopers van een kunstgrasvoetbalveld ook een optie met thermoplastische elastomeren (TPE) voorgezet. TPE-infill heeft als voordeel dat het speciaal voor de toepassing wordt geproduceerd, zodat de fabrikant precies kan vertellen welke grondstoffen in het granulaat zitten. Daardoor kan deze een fabriekseigen garantie verstrekken en kunnen sportveldenbouwers garanderen dat een kunstgrasveld met TPE voldoet aan de regels uit het Bouwstoffenbesluit.
Net als veel andere onderdelen van kunstgras werd ook TPE-infill in ons land door een enkel bedrijf in de markt gezet. Onder meer met de kennis van dit bedrijf konden veel adviseurs en bestekschrijvers de afgelopen jaren kunstgrasvoetbalvelden met TPE-granulaat onder de aandacht brengen. Bas Reinds van Domo Sports Grass. ‘Het gevolg was dat bepaalde soorten TPE door gemeenten dwingend werden voorgeschreven, al dan niet bewust. Alternatieven en andere leveranciers kregen daardoor geen kans om op bepaalde aanbestedingen in te schrijven. Het is goed voor de markt dat er nu goede toepasbare alternatieven zijn’


Domo Durasoft

Domo Sport Grass biedt kopers van een Domo kunstgrasmat de optie om voor haar eigen TPE infill te kiezen. Door zowel de mat als het infillmateriaal te leveren kan Domo Sports Grass exact voorspellen hoe de interactie is. ‘Domo Durasoft valt onder familie van TPE-O ( Olefine thermoplastische elastomeren). Domo Durasoft voldoet aan o.a. Reach regulation, NEN-EN 71-3 (Safety of Toys) en FIFA Quality Concept versie 2015

Domo Durasoft is een TPE Solid en heeft een hoekigere vorm. Dankzij die hoekige vorm blijft het infill veel beter op z’n plek. Splash en migratie van het infillmateriaal is dus minimaal. Het granulaat is verkrijgbaar in de kleuren groen en bruin.
Volgens Bas Reinds wordt het infillmateriaal al een aantal jaren met succes toegepast in landen zoals Spanje, Scandinavië, Portugal en Italië.



TPE-infill wordt speciaal voor de toepassing geproduceerd

Meer ruimte voor aanbieders

Afgelopen jaar zijn in ons land zo’n 250 kunstgrasvoetbalvelden aangelegd. Ruim een kwart van die velden is ingestrooid met TPE. ‘In elf van die velden zit Domo Durasoft’, stelt Reinds vol trots. Twee van die velden ligt bij voetbalclub DVC in Appingedam. ‘Wij wilden geen rubberkorrels in ons nieuwe veld in verband met de discussies over veiligheid en milieu. Het aanbod van Domo Sports Grass om de kunstgrasmat eventueel met Domo Durasoft in te strooien, leek ons een goede optie’, stelt Geert Bijleveld namens het bestuur van de club. De club liet zich begeleiden door Sweco bij de keuze voor en de realisatie van een nieuw kunstgrasveld. Geert Bijleveld: ‘Sweco kreeg opdracht om te zorgen voor een kwalitatief goed veld, na te denken over alle voorwaarden en te zorgen voor een scherp aanbod waaruit wij konden kiezen.’ Het risico van een hogere aanschafprijs voor een veld dat niet was ingestrooid met SBR, namen de club en de gemeente voor lief. ‘De gemeenteraad vindt dat veiligheid voorop moet staan en heeft extra geld beschikbaar gesteld om dat te realiseren’, zo stelt Bijleveld.


Meer waar voor minder geld

Volgens Bas Reinds heeft Durasoft een lagere dichtheid dan andere TPE’s. Reinds:‘Dat kunnen wij ook aantonen met lab rapporten. Ons materiaal is elastischer, waardoor het comfortabeler loopt en speelt. Wij brengen daarom ook een iets dikkere laag aan dan men gewend is op velden die met traditioneel TPE zijn afgewerkt.’ Dergelijke velden hebben doorgaans een laagdikte van 10 mm. Volgens Reinds kiest Domo Sports Grass ervoor om velden met een iets dikkere laag in te vullen. Ondanks die dikkere laag is Durasoft nog altijd goedkoper dan traditioneel TPE-granulaat dat wordt aangeboden aan gemeenten.’ Geert Bijleveld verwacht niet dat die dikkere laag veel aanpassingen van de club of gemeente zal vragen om het veld in optimale conditie te houden. ‘Het veld zal wekelijks geborsteld worden en ten minste één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt krijgen.’ Vooralsnog zal het onderhoud worden gedaan door gespecialiseerde bedrijven, maar Bijleveld sluit niet uit dat de club het werk in de toekomst zelf op zich zal nemen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat DVC Appingedam ten minste tien tot twaalf jaar profijt zal hebben van het veld. ‘Durasoft TPE gaat zelfs aanzienlijk langer mee. Het kan ook gebruikt worden in de nieuwe mat die wordt uitgerold wanneer de eerste kunstgrasmat na die periode is afgeschreven’, stelt Reinds.
Dat TPE een goede oplossing is voor het invullen van kunstgrasvelden, staat buiten kijf. Maar wie zeker wil weten dat hij de beste optie gekozen heeft, moet ook verder kijken dan de bekende bronnen.


Het voordeel is dat het betere sporttechnische waardes heeft

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER