Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Renovatie kunstgrasveld MHC Wijchen verloopt snel en betaalbaar

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, donderdag 20 december 2018
353 sec


Lokale aannemer en internationale kunstgrasfabrikant lossen samen problemen op

MHC Wijchen moest zijn hockeyveld snel, maar op betaalbare wijze vervangen. Laurant Groep en Lano Sports sloegen de handen ineen. Behalve dat daarmee de problemen van MHC Wijchen definitief zijn opgelost, was het project ook één van de weinige veldrenovaties in de regio die volgens planning werden voltooid.

MHC Wijchen kan weer op een vlakke mat zonder algen spelen.
MHC Wijchen kan weer op een vlakke mat zonder algen spelen.

Met de opening van een nieuw clubhuis, de aanleg van een nieuw kunstgrasveld en de renovatie van een bestaand veld leek er in 2011 geen enkel vuiltje aan de lucht voor MHC Wijchen. Dankzij die toevoegingen zou de club voortaan in staat zijn om de ongeveer 800 leden voldoende hockeyplezier te bieden en kon een heuse hockeyschool ambitieuze hockeyers naar een hoger niveau tillen. Maar al snel kreeg MHC Wijchen te kampen met een hardnekkig algenprobleem. 'Het bleek dat er bij de renovatie van het veld in 2011 diverse fouten zijn gemaakt, waardoor de afwatering niet goed was. Het water bleef staan, waardoor we last kregen van algen', vertelt penningmeester Corné Schipper. Het bleek dat de aannemer in 2011 een ruim 20 jaar oud drainagesysteem niet had verwijderd, maar een nieuw drainagesysteem naast het oude had geplaatst. Bovendien werden de werkzaamheden destijds drie weken stilgelegd nadat de lavalaag was aangebracht. Twee forse regenbuien waren vervolgens voldoende om de vlakheid van die lavalaag aan te tasten.

Het bleek dat er bij de renovatie van het veld in 2011 diverse fouten zijn gemaakt

Dat weerhield de aannemer er echter niet van om toch de kunstgrasmat te plaatsen. Toen die eenmaal gelegd was, zorgden die keuzes ervoor dat het semiwaterveld een extra voedingsbodem bood waarin algen konden gedijen, terwijl ook de onderbouw begon weg te glijden. 'Algen voelen zich sowieso goed thuis in het laagje zand onder in de mat van een semiwaterveld, maar bij dit veld had zelfs regelmatig besproeien met middelen tegen algen niet het gewenste resultaat. Dat heeft ons enkele tienduizenden euro's gekost. In 2017 bleek dat vanwege de vele kuiltjes zelfs de inzet van vacuümmachines en een zogenaamde shockbehandeling onvoldoende waren om het veld op wedstrijd- en trainingsdagen bespeelbaar te houden. Toen hebben we ons probleem bij de gemeente aangekaart. Nadat we ons probleem hadden toegelicht en duidelijk was geworden dat geen enkele behandeling het algenprobleem zou oplossen, werd in juli dit jaar besloten om de mat te vervangen.'

Lokale betrokkenheid

Omdat de beslissing pas laat genomen was, was het een lastig opgave om de aanleg nog voor de start van het nieuwe seizoen te voltooien. Verschillende partijen werden uitgenodigd, maar uiteindelijk koos de club voor de combinatie Laurant Groep en Lano Sports. 'Laurant Projectbegeleiding komt uit Wijchen. Zij zijn bekend met de lokale omstandigheden. Lano Sports bleek de enige kunstgrasleverancier te zijn die bereid was om met een lokale aannemer samen te werken', zo motiveert Schipper de keuze. Hoe belangrijk die keuze is, werd onlangs nogmaals bevestigd. In een geschil tussen de gemeente Wijchen en een adviseursbureau, oordeelde de rechtbank in Gelderland eind oktober dat de adviseurs bij de aanleg van een hybridevoetbalveld geen rekening hadden gehouden met de gebrekkige waterdoorlatendheid van de zware klei in de ondergrond. Schipper meent dat dit soort problemen kan worden voorkomen met de keuze voor een lokale aannemer.


Maarten Laurant
Door een lokale aannemer de werkzaamheden te laten uitvoeren, kan er aanzienlijk worden bespaard op de kosten

Directeur Maarten Laurant van Laurant Groep is daarvan overtuigd, maar geeft nog een extra reden. 'De Laurant Groep doet zowel de projectbegeleiding als de daadwerkelijke realisatie. Een goede voorbereiding is voor ons dus essentieel om het werk goed uit te voeren.' Bij veel projecten lijkt het erop dat er vooral wordt gefocust op de realisatie. Het geschil tussen de gemeente Wijchen en Nawae lijkt die gedachte te staven. 'Lano Sports heeft er nadrukkelijk voor gekozen om onze kunstgrassystemen zelfstandig op de Sportvloerenlijst te zetten. Zo zijn we flexibel genoeg om met lokale partners samen te werken, juist omdat die meer betrokken zijn bij projecten voor lokale sportverenigingen', zo licht Maarten Balcaen van Lano Sports die keuze toe. Volgens Balcaen draagt die aanpak alleen maar bij aan de kwaliteit. 'Het Nederlandse kwaliteitszorgsysteem biedt voldoende waarborgen om de kwaliteit van een installatie te garanderen, zelfs wanneer er wordt gewerkt met een aannemer die maar enkele sportvelden per jaar aanlegt.'

Betaalbaar systeem

Door een lokale aannemer de werkzaamheden te laten uitvoeren, kan er ook aanzienlijk worden bespaard op de kosten. 'Dat voorkomt dat ik veel kilometers moet maken om toezicht te houden op de uitvoering van het project', stelt Balcaen, die werkt vanuit het Belgische Harelbeke nabij de Franse grens. Door de keuze voor Lano Sports kon MHC Wijchen niet alleen de stelpost 'transportkosten' laag houden, maar ook besparen op andere posten. 'Om voor eens en voor altijd van de problemen af te zijn, heeft MHC Wijchen ditmaal gekozen voor een waterkunstgrasveld. Algen maken veel minder kans op dit soort velden, omdat er geen zandlaag is waarin ze zich kunnen nestelen. Bovendien drogen dergelijke velden regelmatig helemaal uit; dat overleven algen niet', zo merkt Maarten Laurant op.


'Daarnaast beoordeelt de Internationale Hockeybond (FIH) de gekozen mat als reduced water, wat inhoudt dat het veld veel minder water nodig heeft om goede spelcondities te bieden.' De FIH stelt dat een hockeyveld van maximaal 3 mm water afhankelijk mag zijn om een goede hockeyondergrond te bieden, maar de mat van Lano Sports heeft al voldoende aan slechts 1 mm, dankzij de hoge tuftdichtheid van de vezels. 'Dat scheelt al snel zo'n 12.000 liter per sproeibeurt.' Als u weet dat het kabinet overweegt om het btw-tarief voor drinkwater met ingang van 1 januari 2019 met 30 procent te verhogen (van 6 naar 9 procent), zou de verminderde waterbehoefte van de mat van Lano Sports straks wel eens het verschil kunnen betekenen.

Die keuze om het bestaande semiwaterveld te laten vervangen door een volledig waterveld, had echter wel consequenties voor de club. 'De gemeente Wijchen hanteert als stelregel dat de club altijd een derde van de kosten voor zijn rekening moet nemen, terwijl de gemeente de overige twee derde zal betalen. Maar voor hockey is een semiwaterveld het uitgangspunt. De meerkosten van onze keuze om voor een volledig waterveld te gaan, komen nu ook voor onze rekening', zegt Corné Schipper. Een deel van die extra kosten denkt MHC Wijchen te kunnen terugverdienen doordat er minder behandelingen tegen algen nodig zijn. 'Ons plan is om het veld vier keer per jaar te behandelen. Dat is 90 procent minder dan voorheen; dat zal dus fors schelen in de kosten voor bestrijdingsmiddelen', zo verwacht hij. Ook denkt de club profijt te hebben van de keuze voor de combinatie Laurant Groep en Lano Sports. 'Vanwege de late beslissing was het onmogelijk om een e-layer te draaien binnen de gestelde tijd. Daarom wordt de mat op een Re-bounce-shockpad gelegd', merkt Maarten Balcaen op. Daarnaast wordt de sporttechnische laag van lava en rubber vervangen door 100 procent lava met korrelgrootte 0-16 mm. Zo worden toch alle benodigde waardes van het veld gegarandeerd, en tegen een lagere prijs.

Belgische betrouwbaarheid

Opmerkelijk is dat de kunstgrasmat van MHC Wijchen op nog een ander punt afwijkt van wat veel gemeenten beschouwen als de standaard. 'Voor deze mat is een gewone backing gebruikt in plaats van een zogenaamde versterkte backing. Doordat het veld in Wijchen met klemgoten is vastgezet, is een extra versterkte backing overbodig', stelt Maarten Balcaen. Hoewel hockeyvelden tegenwoordig standaard worden geklemd, denken veel bestekschrijvers dat een extra versterkte backing meerwaarde biedt. Door dit dwingend voor te schrijven, zadelen ze zichzelf of de club op met extra kosten voor iets dat weinig extra's biedt, zolang niet wordt gespeeld op het hoogste niveau. Dankzij die andere aanpak wist MHC Wijchen nog een paar duizend euro extra te besparen. Bovendien werd gekozen voor zowel een groen veld als groene uitloopstroken, waarmee ook meerkosten voor afwijkende kleuren werden weggestreept.


Ook bij Oranje Rood staan ze in de rij om op de Lano-mat te mogen spelen.
Voor MHC Wijchen zijn alle besparingen mooi meegenomen, maar wie dacht dat de vereniging concessies heeft gedaan aan de duurzaamheid van de speelkwaliteit van de mat, moet toch eens verder kijken. 'Ook Oranje Rood uit Eindhoven speelt op een mat van Lano', zegt Maarten Laurant. 'Bij Pinoké in Den Haag ligt deze mat ook', zegt Corné Schipper. 'Dit product wordt al sinds 2012 gebruikt en ligt bij tientallen hockeyverenigingen', merkt Maarten Balcaen op. 'Lano Sports heeft de filosofie: als iets goed werkt, is er geen noodzaak om elke twee jaar iets nieuws uit te brengen. Dat heeft geen enkele zin. Je kunt dan bijvoorbeeld na acht jaar niet zien hoe een product zich houdt.' Balcaen bestrijdt dat hij daarmee wil zeggen dat innovatie bij Lano Sports op een laag pitje staat. 'Absoluut niet. We onderzoeken continu onze bestaande matten en testen regelmatig nieuwe systemen, garens, infill, backings en andere componenten. Bovendien zijn we ook heel milieubewust bezig. Op het dak van onze fabriek hebben wij een van de grootste oppervlakken aan zonnepanelen van België, en we zijn ons heel bewust van de schaarste van water. Daarom hebben we ons verfproces voor kamerbreed tapijt zo aangepast dat we zo min mogelijk water gebruiken.' Dat de mat van Lano Sports door de FIH beoordeeld is als reduced water, is nog een indicatie dat de kunstgrasfabrikant uit België wel degelijk innovatief bezig is.

Tegen alle verwachtingen in is het Laurant Groep en Lano Sports samen gelukt om de veldrenovatie bij MHC Wijchen tijdig af te ronden. 'Dankzij een goede en strakke planning en flexibiliteit van alle betrokken is het ons gelukt om het veld met slechts één dag vertraging op te leveren. Dit ondanks het feit dat wij in de zomer al te kampen hadden met aanvoerproblemen voor lava als gevolg van de lage waterstand', stelt Maarten Laurant. 'De veldrenovatie van MHC Wijchen was daarmee de enige van de zestien veldrenovaties in de wijde omgeving die op dat moment onder handen was.' Laurant roemt de betrokkenheid van de gemeente en Lano Sports. 'De ingenieurs van Laurant Groep hebben tijdens de bouwvakvakantie het bestek en de tekeningen definitief uitgewerkt, en bij Lano Sports kon men ondanks alle drukte toch een gaatje vinden om de mat voor MHC Wijchen te tuften.' Maarten Balcaen erkent dat dat lastig was, maar niet onmogelijk. 'Wij produceren in die tijd van het jaar 24 uur per dag om aan alle vraag te voldoen. Als alles goed draait, is het wel mogelijk om daar een extra project aan toe te voegen.'

MHC Wijchen hoopt na zes jaar eindelijk weer onbevangen hockey te kunnen spelen. Door te kiezen voor samenwerking tussen een gerenommeerde kunstgrasfabrikant en een lokale aannemer wist de club betrokkenheid naar zich toe te trekken. Met de keuze voor de mat van Lano Sports lijkt de club zich ook verzekerd te hebben van blijvende, maar betaalbare kwaliteit.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER