Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gemeente wijkt uit naar Denemarken voor recycling kunstgras

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, dinsdag 6 november 2018
75 sec


Gemeente Midden-Groningen kiest ervoor om het versleten kunstgrasveld van vv Hoogezand in Denemarken te laten verwerken. De gemeente wil geen risico lopen met de recycling na de recente uitzending van Zembla.


Verantwoordelijk wethouder Erik Drenth heeft laten weten dat het veld in het Deense Herning wordt gerecycled door Re-Match. Daarmee wil de wethouder het risico vermijden dat het kunstgrasveld niet goed wordt verwerkt.

Kritisch gesprek
Eerder dit jaar onthulde Zembla dat de enige twee Nederlandse bedrijven die kunstgrasvelden recyclen, Vink uit Barneveld en TUF recycling uit Dongen, de milieuwetten structureel zouden overtreden. Drenth liet toen weten een 'kritisch gesprek' te willen voeren met de bedrijven. Bij TUF brak onlangs grote brand uit.

Verantwoordelijk
Na het zien van de uitzending wilde de wethouder de aanbesteding van de vervanging en recycling niet veranderen, maar liet weten zich 'toch wel verantwoordelijk' te voelen. Drenth stelt dat de recycling in Denemarken de gemeente Midden-Groningen geen extra geld kost. Volgens hem past het allemaal 'netjes binnen de begroting'. De verwijdering en recycling van het veld van vv Hoogezand is maandag begonnen. Voor het eind van de maand moet het nieuwe veld er liggen.

Kritisch
Gemeenten lijken overigens kritischer te staan ten opzichte van de recycling van kunstgras. Zo meldt de Stentor vandaag dat Ommen de afvoer van het kunstgras gaat controleren. De oude toplagen van de kunstgrasvelden op het sportpark Westbroek van Ommen worden naar een erkend bedrijf afgevoerd, hebben B en W geantwoord op vragen van de fractie van Volkspartij Ommen Vooruit (VOV).

Erkend verwerkingsbedrijf
Fractievoorzitter Gerrit de Jonge van die partij stelde de vragen naar aanleiding van de Zembla-uitzending van 12 september. Het college van Ommen heeft de VOV geantwoord dat in het bestek wordt opgenomen dat de aannemer de oude kunstgras-toplaag naar een erkend verwerkingsbedrijf afvoert. Dit zou worden gecontroleerd via stortbonnen. Het college heeft beloofd deze bij de hoofdaannemer op te vragen.

Vervangen tijdens zomerstop
In Ommen moet het kunstgras van drie voetbalvelden, een hockeyveld en de atletiekbaan op het in 2009 geopende sportpark Westbroek in de 'zomerstop' van 2019 worden vervangen. De verwijderings- en afvoerkosten van de plastic toplagen met rubbergranulaat komen neer op circa 20.000 euro per veld.

Bron: RTV Noord / de Stentor



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Remco Visser
Wednesday 7 November 2018
Vanuit Sweco zijn wij betrokken bij het vervangen van de kunstgrasmat voor VV Hoogezand. In overleg met de gemeente hebben we gezocht naar een verantwoorde en prijstechnisch goede oplossing voor de afvoer van de kunstgrasmat. ReMach kwam daarbij het beste uit de bus. Inmiddels is de uitvoering van het werk gestart.

Tip de redactie

AGENDA
ICL verzorgt gratis webinar over zomergrasziekten
woensdag 15 mei 2024
t/m woensdag 15 mei 2024
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER