Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De (drie) wijzen van Van Oosten

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, maandag 5 november 2018
231 sec


Werkwijze maakt van beregeningsspecialist een favoriete partner

De tijd van het jaar dat we onze zegeningen tellen en elkaar bedanken en belonen, komt rap naderbij. Veel tennisverenigingen plukken echter nu al de vruchten van hun investeringen, door te kiezen voor een beregeningsinstallatie van Van Oosten Beregening. Dankzij de goede samenwerking en snelle responstijd is hun complex gereed om de leden het beste te bieden.

TV Dijkzicht is één van de parken die sinds dit jaar beregend worden door Van Oosten Beregening.
TV Dijkzicht is één van de parken die sinds dit jaar beregend worden door Van Oosten Beregening.

Terwijl zich boven het hoofd van de tennisbanenbouwers in ons land langzaam donkere wolken samenpakken, lijkt er voor de leveranciers van beregeningsinstallaties maar geen einde te komen aan de regenboog die zich voor hen uitstrekt. Nederland telt momenteel ruim 10.000 tennisbanen op zo’n 1.700 tennisparken. Ruim een derde van die banen wordt beschouwd als overtollig. Verenigingen die nog geld in de kas hebben, beperken hun investeringen daarom tot het renoveren of vervangen van de huidige banen, zodat de markt voor de banenbouwers beperkt is. Bij veel van die renovaties worden kunstgrasbanen vervangen door gravel of een soortgelijke ondergrond. Dat biedt perspectief voor de aanbieders van beregening.

Zo ook bij LTC Groeneveen in Santpoort-Noord. ‘Wij hadden oorspronkelijk dertien banen, maar daarvan hebben we er twee opgeofferd. Daarvoor in de plaats zijn vier minibaantjes en twee padelbanen teruggekomen’, zegt Jan Wittebrood namens de vereniging. Bij LTC Groeneveen hebben ze nu een combinatie van Top Clay- en gravelbanen. ‘Ons herenteam speelt eerste klasse. Daarom is er eerst langdurig onderzoek gedaan naar de baansoort die we bij ons op het park wilden hebben, voordat wij onze keuze hebben gemaakt.’ LTC Groeneveen wil het maximale uit die investering halen, en koos er daarom voor om ook extra te investeren in de beregening. Dat die geleverd zou worden door Van Oosten Beregening, lag voor de hand, zo merkt Wittebrood op.

Ruim een derde van die banen wordt beschouwd als overtollig

Veel tennisparken roemen de vakkundigheid en reactiesnelheid van Van Oosten Beregening.
‘Wij hebben al twaalf jaar een onderhoudscontract bij Van Oosten en dat loopt goed. Het contact is plezierig en wanneer er een storing is, zijn ze er snel bij om die te verhelpen.’ LTC Groeneveen ging zelfs zover deze voorkeur op te nemen in het bestek waarmee de ombouw van het park werd aanbesteed. ‘Iedere tennisbaanbouwer heeft zijn eigen partner, maar wij waren tevreden over Van Oosten Beregening. Daarnaast wilden we voorkomen dat we straks met meerdere leveranciers tegelijkertijd te maken zouden krijgen, omdat een deel van het park, inclusief de aanwezige beregeningstechniek van Van Oosten, onaangeroerd zou blijven.’ Van Oosten Beregening werd wel gevraagd of ze bereid waren als onderaannemer met de beoogde banenbouwer samen te werken. Uiteindelijk bleek dat niet nodig, omdat Ton de Rooij Tennis sowieso koos voor de beregeningsoplossing van Van Oosten. De beregening van de gerenoveerde banen en die van de banen die onaangeroerd bleven zijn nu aangesloten op één systeem. ‘We hebben nu een volledig automatisch systeem en we kunnen het tijdstip instellen waarop wij willen beregenen. De tennisbanen liggen in blokken van twee. Op ieder blok staan acht sproeikoppen, waarmee we ze nauwkeurig kunnen beregenen.’ LTC Groeneveen maakt daarvoor gebruik van dezelfde pomp die gebruikt werd voordat het park werd gerenoveerd. ‘Er is een voorraadtank van 2.000 liter, die gevuld wordt met leidingwater. Net als aan de automaat hebben we ook aan die pomp en de voorraadtank niets hoeven te veranderen. Wel hebben we een nieuwe stuurstroomkabel gekregen.’

Wie goed doet ...

Bij LTC Groeneveen wil men nu voortborduren op de relatie die het bedrijf de afgelopen twaalf jaar heeft opgebouwd. TC Unicum in Leiden en TV Dijkzicht in Volendam hebben echter nog maar onlangs de basis gelegd voor zo’n samenwerking. Beide tennisverenigingen besloten dit jaar over te stappen naar Van Oosten Beregening. ‘Wij hebben de renovatie van ons park aangegrepen om ook te investeren in nieuwe beregening en in de relatie met de aanbieder van die beregeningsinstallatie. Daarom hebben we de groundsmen van verschillende andere verenigingen gesproken; de meesten bleken klant te zijn bij Van Oosten. Die waren allemaal positief; daarom hebben we met hen contact gezocht’, zo vertelt René van Eijsden van TV Dijkzicht. De vereniging behoort tot de grootste tennisverenigingen van Nederland en beschikt daarom over twaalf Gravel Plus Premium-buitenbanen, zes binnenbanen met rubbergranulaatvloer en twee padelbanen. De buitenbanen zijn voorzien van nieuwe leidingen en sproeikoppen.Van Eijsden is onder de indruk van de manier waarop ‘de drie (wijzen) van Van Oosten’ het project hebben opgepakt. ‘Mijn gesprekken met technisch directeur Dennis Philippi verliepen meteen goed en de wijze waarop Patrick en Mike het werk hebben uitgevoerd, was heel professioneel. Je kunt merken dat ze veel ervaring hebben.’ Van Eijsden is vooral te spreken over de kwaliteit van het materiaal. ‘Dat is gewoon goed. En de sproeikoppen zijn meteen op de juiste manier afgesteld, zodat wij er verder geen omkijken meer naar hebben.’ Het lijkt er dus op dat bij TV Dijkzicht een goede basis is gelegd. ‘We zijn van plan om de automatisering volgend jaar naar een hoger plan te tillen door de mogelijkheid om de beregening aan te sturen via een app. Met behulp van de beelden van de beveiligingscamera’s kan ik dan van afstand zien welke banen er in gebruik zijn, waarna ik met de app de beregening start op de banen die niet in gebruik zijn.’ Die mogelijkheid zal een welkome aanvulling zijn voor Van Eijsden, die niet woonachtig is in Volendam en dan dus niet meer gedwongen is om alleen voor de beregening naar Volendam te rijden.

Bij TC Unicum wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bedieningstechniek. Elders in deze editie kunt u in een interview met clubman Riny Maas lezen hoe ook TC Unicum zijn complex heeft gerenoveerd. Daar spelen ze voortaan op Top Clay-banen, zodat ze het hele jaar door kunnen tennissen. ‘We moeten nu vaker en korter gaan sproeien, bijvoorbeeld zeven keer per dag een halve minuut’, zo verklaart Maas de investering in beregening die nodig was om de conditie van de banen te garanderen. TopClay-banen worden geroemd om hun snelle drainerende capaciteit, maar gezien de warme en droge zomer was kunstmatig vocht in de bovenlaag zeker gewenst.

Zowel bij nieuwbouw als renovatie is het belangrijk te investeren in de beregeningsinstallatie, zodat de investering optimaal benut wordt.
De beregening en ledverlichting worden straks bij TC Unicum digitaal aanstuurbaar

De beregening en ledverlichting worden straks bij TC Unicum digitaal aanstuurbaar. ‘Als leden elektronisch een baan reserveren, gaan de lichten op de baan automatisch aan en uit’, zegt Maas. Die informatie wordt automatisch gedeeld met het beregeningssysteem. De club heeft voor alle investeringen een businessplan gemaakt. De gemeente, die een privatiseringsbeleid voor sportverenigingen voert en garant staat bij de bank, bestempelde dat als ‘gezond’. ‘Tennisgrond is perfect te exploiteren. Er kunnen wel duizend tennisspelers terecht op een stuk grond ter grootte van een voetbalveld, waarop je anders slechts enkele tientallen mensen kunt laten sporten. Als we de onderhoudskosten laag houden en zuinig zijn op onze banen door goed onderhoud, gaan we een gouden toekomst tegemoet’, zo rechtvaardigt Maas alle investeringen. Volgens de legende kan men aan het einde van de regenboog een pot met goud vinden. Voor verenigingen die geïnvesteerd hebben in een installatie van Van Oosten Beregening, lijkt dat slechts een kwestie van tijd.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER