Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe rotonde te Venlo is cradle-to-cradle

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Santi Raats/ Kelly Kuenen, maandag 4 december 2017
69 sec


Samen met kinderen opent wethouder Ben Aldewereld de rotonde
De gemeente Venlo heeft onlangs een rotonde in gebruik genomen die bestaat uit materialen zonder toxische stoffen. Er is rekening gehouden met mogelijk hergebruik van materialen, milieuvriendelijkheid en klimaatadaptatie.

De gemeente Venlo had als doel om een verkeerspunt te creëren dat veiliger was dan de bestaande kruising bij het plaatsje Steyl. Ze had zonder een aanbesteding uit te schrijven een ketensamenwerking gevormd met het cradle-to-cradle-gecertificeerde infrabedrijf Den Ouden Groep en Bureau Kragten.

Achttien minorstudenten van Hogeschool Zuyd kregen opdracht om voor hun bachelorwerkstuk mee te brainstormen over het ontwerp van 'de rotonde van de toekomst'. Zij kwamen onder meer op het idee om ledschermen op de rotonde te plaatsen voor de bewegwijzering. Als het verkeer in de nabije toekomst zelfrijdend wordt, zouden deze panelen andere informatie kunnen geven, zoals wegwerkzaamheden, evenementen, reclame, nieuws of het weer. Een ander idee van de studenten was het plaatsen van een metalen dak over de rotonde, begroeid met klimplanten die fijnstof aantrekken. Dit zou de warmte tegenhouden én de lucht zuiveren.

De gemeente Venlo wil de inwoners laten zien dat de rotonde meehelpt om de lucht te zuiveren van roet en fijnstof door speciale bestrating en beplanting te gebruiken. Bas Janssen van Jonkers Hoveniers schat in welke specifieke beplanting er binnenkort geplant zal worden, die moet bijdragen aan de luchtverschoning: 'De bomen Acer platanoides 'Columnare' en Alnus glutinosa 'Laciniata', de meerstammige Styphonolobium japonicum (voorheen Sophora japonica), een Taxus baccata-haag, Cotoneaster suecicus 'Coral Beauty' en een aantal vaste planten, zoals Nepeta faassennii 'Walker's Low', Phlomis russeliana, Hemerocallis 'Stella d'Oro', Geranium 'Rozanne', Geranium cantabrigiense 'Biokovo', Anemone hybride 'Honorine Jobert' en Salvia nemerosa 'Mainacht'.'

De biodiversiteit van de vaste planten moet zorgen voor het aantrekken van insecten. Deze planten worden aangelegd volgens het Greentocolour-concept van Griffioen, waarbij vaste planten met een grotere potmaat in groepjes van acht per vierkante meter worden geplant, en een afgemeten maai- en bemestingsplan wordt vastgesteld. Door de hoge dichtheid wordt onkruidvorming tegengegaan en kan het onderhoud op termijn worden geminimaliseerd.

Meer lezen? In Stad+Groen 8 verschijnt een uitgebreid artikel over dit project.Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER