Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

2019 wordt topjaar voor de eikenprocessierups

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 3 oktober 2018
128 sec


Nature Today meldt dat dit najaar er ruim drie maal zoveel eikenprocessievlinders zijn gevangen als in 2017. Op basis van de vangsten, goede vliegomstandigheden en de beoordeling van de eitjes kunnen we volgens Nature Today ervanuit gaan dat de populatie in 2019 opnieuw drie keer zo groot wordt als 2018.


Berichten over de eikenprocessierups (hierna: EPR) waren er dit jaar talloos. Vanaf half juli kropen de eerste rupsen al uit hun pop. Door het hele land hangen 1837 feromoonvallen om in beeld te brengen hoe de populatie zich ontwikkelt en waar de hotspots liggen. Uit de vangsten bleek dat de meeste vlinders van juli tot medio augustus vlogen. Het gemiddelde per val bestaat dit jaar tot nu toe uit 73 vlinders. Het aantal van 2017 lag op 23 vlinders per val. Deze ruime stijging belooft niet veel goeds voor 2019.

“Reële verwachting”

Volgens Erik Punt, directeur bij de Eijk groep, is het een reële verwachting van Nature Today. "Natuurlijk is het afwachten wat de klimatologische omstandigheden van deze winter zullen zijn. Maar ik denk dat de vooruitzichten wel kloppen. Dit jaar was al extreem druk, we zijn nu nóg steeds nesten aan het naruimen." Punt verwacht dat wanneer de EPR in 2019 terugkomt met meer dan ooit, de problematiek ook zal groeien. "Wij zijn nu nog steeds nesten aan het naruimen, mocht het volgend jaar nóg drukker worden voorzie ik problemen."


"Het is afwachten wat de winter ons klimatologisch gaat brengen, maar ik denk dat de vooruitzichten kloppen."

Moeite met personeel vinden

De problemen waar Punt het over heeft hangen samen met de krapte op de arbeidsmarkt. Punt: “We hebben steeds meer moeite om personeel te vinden voor de EPR klussen. Groenwerkers kunnen overal aan de slag, waarom zou je dan nog de ‘rotklussen’ doen zoals het ruimen van EPR nesten.” Het veelvuldig blootgesteld worden aan de brandharen van de EPR kan uiteindelijk uitmonden in een beroepsziekte; een chronische allergie voor EPR brandharen. De allergie kan dan zo heftig zijn dat medicatie nodig is, ook is er een kans op anafylactische shock. Een anafylactische shock kan dodelijk zijn wanneer er niet snel en goed behandeld wordt. Punt vervolgt: “Precies om deze reden doen boomzorgers dit werk liever niet, zo’n heftige allergie ontwikkelen voor EPR is natuurlijk niet erg ‘handig in dit werkveld.”


Zorgvuldig werken
Om de 'besmetting' van groenwerkers met de EPRbrandharen tegen te gaan is een zeer zorgvuldige manier van werken nodig. Punt: "Wij hebben ooit jaren geleden nog eens geprobeerd om een keurmerk in het leven te roepen, dit is helaas niet van de grond gekomen. Want ik zie nog steeds wel prutswerk voorbij komen. Wanneer mensen zich niet houden aan het protocol kunnen ze de omgeving onzichtbaar vervuilen met brandharen, zodat picknickende burgers of collega groenwerkers met snoeiwerkzaamheden weer besmet worden en klachten krijgen. Wij bij Eijkelboom werken volgens het EPR-protocol 2013 om zo deze risico's en kruisbesmetting tegen te gaan." Het krantenbericht dat een man en vrouw zelf aan de slag gingen met een stofzuiger om een EPRnest weg te zuigen is volgens Punt dan ook levensgevaarlijk. Huisstofzuigers bevatten niet de benodigde filters en spuiten op deze manier alle brandharen in het rond.


"Ik zie nog steeds prutswerk voorbij komen."

Menselijke controle
We spraken ook Dennis van Baast ETT en ETW'er bij J. van Esch. "Wij doen zelf geen onderzoek naar EPR maar de geluiden die ik hoor uit de markt beloven wederom een recordjaar voor 2019. Volgens Baast wordt door menselijk handelen de EPR plaag versterkt en in stand gehouden. "Mensen hebben het verlangen om alles onder controle te houden en te bestrijden, mede hierdoor ontstaan juist plagen. Biodiversiteit wordt tegengegaan en natuurlijk vijanden vallen weg. Maar mocht 2019 weer een recordjaar worden, wij zijn er klaar voor!"


"Mensen hebben het verlangen om alles onder controle te houden en te bestrijden, mede hierdoor ontstaan juist plagen."

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
hub knops
Tuesday 7 May 2019
vorig jaar veel last gehad van de epr
hebben 4 eikenbomen en willen er iets aan doen
buurman heeft ook eikenbomen maar heeft er geen last van en doet niets

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER