Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

D’66 Den Haag wil tijdelijke stop op aanleg kunstgras met SBR

maandag 9 juli 2018

Fracties van D'66 in Den Haag, Leiden, Delft, Leidschendam-Voorburg en de provincie willen voorlopig dat er geen kunstgrasvelden worden aangelegd met SBR in de onderlaag. Ze willen eerst duidelijkheid over de gevaren die aan het gebruik van rubbergranulaat kleven.

Het RIVM publiceerde vorige week een onderzoek naar de milieueffecten van SBR. In het onderzoek werd de kwaliteit van het milieu rondom de velden vergeleken met de milieukwaliteit rondom natuurgrasvelden. Op diverse locaties overschrijden de concentraties zink, kobalt en minerale olie de geldende normen voor bodem en waterbodem (Besluit bodemkwaliteit). De schade voor het milieu ontstaat doordat rubbergranulaatkorrels door mensen of bijvoorbeeld bladblazers worden verplaatst naar de bermgrond.

Bodemonderzoek
Volgens D'66 raadslid Daniel Scheper moet de gemeente snel bodemonderzoek laten doen bij velden in en rondom Den Haag, waar rubbergranulaat in de onderlaag is verwerkt. Hij wees er op dat de gemeente geen risico's mag nemen en snel met omliggende gemeenten om de tafel moet om te kijken welke oplossingen er zijn. Volgens Omroep West willen ook raadsleden in Leiden, Delft en Leidschendam-Voorburg van hun gemeente weten wat er gedaan kan worden om de risico's uit te bannen.

Plan van aanpak
Statenlid Anneke Wijbenga van D'66 zei zich zorgen te maken over de situatie in de regio. Volgens haar kan er mogelijk een plan van aanpak worden opgesteld om te zorgen dat geen enkel veld nog de vervuilende onderlaag heeft. Wijbenga liet weten dat het onderwerp op de agenda moet blijven tot het is opgelost.

Fysieke risico's
Eerder wilde D'66 Den Haag de fysieke risico's die sporters lopen door grote hitte op kunstgrasvelden onderzoeken. Dit zou volgens recent onderzoek twee keer zo heet worden in vergelijking met natuurgrasvelden.

Bron: Omroep West


door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM