Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

'Clubs gaan verplichte periodieke keuringen niet halen'

maandag 4 juni 2018

Sinds 1 juli 2010 hanteert de KNVB een gebruiksnorm. Wil een kunstgrasvoetbalveld aan de KNVB gebruiksnorm voldoen dient het verplicht na acht jaar te worden gekeurd en daarna om de twee jaar. Dit jaar zijn dus voor het eerst de verplichte keuringen nodig voor velden uit 2010.

Deadline 1 juli 2018

Kiwa Isa Sport laat weten dat zij als gevolg van de veranderde gebruiksnorm een toenemende drukte merken. "Naast het feit dat de zomerstop voor de deur staat, wat altijd zorgt voor drukke dagen, merken wij ook zeker een toename van aanvragen voor periodieke controles." Henk Mink van Kiwa Isa Sport laat weten: "Ik merk zeker een uitstelgedrag bij clubs met betrekking tot de periodieke keuringen, men weet al sinds 2010 dat er dit jaar voor juli gekeurd moet worden, maar toch druppelen de aanvragen nog dagelijks binnen.' Peter Verhoeven van keuringsinstituut SGS Intron beaamt dit. Hij doet er zelfs nog een schepje bovenop en zegt: "Ik had het eigenlijk nog wel drukker verwacht met de periodieke keuringen, ik verdenk veel sportclubs en gemeenten ervan de deadline van 1 juli 2018 voor zich uit aan het schuiven zijn."

Peter Verhoeven (l) & Henk Mink (r)
Keuren kan altijd, goedkeuren is het probleem
Beide keuringsinstituten laten de redactie weten dat hoewel ze het druk hebben met de keuringen ze het werk prima aankunnen. Dus alle aanvragen van de clubs zullen zij aan kunnen voldoen. Maar zowel Verhoeven als Mink vragen zich daarbij hardop af of de aannemerij de werkzaamheden nog wel aankan. Verhoeven: "Kijk, keuren is stap een, maar na een keuring komen altijd verbeterpunten naar boven. Om deze punten aan te pakken zul je toch nog een partij moeten vinden die dat op zo'n korte termijn kan herstellen, dat wordt moeilijk. Waardoor je kans hebt nog geen goedkeuringsrapport per 1 juli te hebben."

Goede zaak
Verhoeven vindt de nieuwe periodieke keuringen een goede zaak. "Sport is belangrijk en wordt door zoveel mensen beoefend, dan is het belangrijk dat dat veilig gebeurd. Als je soms ziet hoe velden er bij liggen is dit een goede vooruitgang."

Dan wil hij het ook nog even hebben over natuurgrasvelden. Verhoeven: "Natuurgrasvelden liggen er soms slecht bij, clubs komen dan met excuses dat het komt door een 'zwaar seizoen en dat het wel weer goed komt in augustus', maar vaak los je die gebreken niet op in een zomerstop; hele kale doelvelden, kuilen bij de goals, een middenstip die is verdwenen. Dat is veel werk, daarnaast vind ik het meten met twee maten, kunstgras moet aan talloze eisen voldoen maar natuurgras niet, dat kunnen we tegenwoordig bijna niet meer verkopen aan de buitenwereld."

Gevolgen?
Over wat de gevolgen zijn voor clubs wanneer ze geen goedkeuringscertificaat kunnen overleggen is het nog gissen. Verhoeven hoopt nog wel op enige coulance vanuit de KNVB, maar dit is puur giswerk. Mink staat er wat harder in: "Er is vanuit de KNVB voldoende gecommuniceerd over deze deadline en het is maar liefst acht jaar geleden besloten, lijkt mij voldoende tijd om deze keuring in te plannen." Maar hij is wel benieuwd wat de KNVB gaat doen bij velden die nog geen keuringscertificaat kunnen overleggen. "Dat is aan de KNVB." De KNVB laat op hun site weten dat er geen uitstel kan worden aangevraagd en wanneer een kunstgrasveld niet voldoet aan de gebruiksnorm het niet langer mag worden gebruikt voor wedstrijden." Werk aan de winkel voor clubs, keuringsinstituten, aannemers en kunstgraspartijen!


door Willemijn van Iersel


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM