Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

FOTY Marc Grooteman aan de slag met bodemsensoren in Alkmaar

dinsdag 6 maart 2018

Marc Grooteman
Marc Grooteman, sportveldadviseur bij Holland Sport en verkozen tot Fieldmanager of the Year 2018, plaatste onlangs sensoren in de toplaag van een sportveld op het Alkmaarse sportcomplex Vaart.

De sensoren zijn aangebracht om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de vochtconditie en de bodemtemperatuur van het veld. Zo hoopt de fieldmanager nog gerichter onderhoud toe te passen en daardoor een hogere kwaliteit te behalen voor hetzelfde budget.

Automatische beregening
Het veld is 2017 aangelegd door Alkmaar Sport en beschikt over automatische beregening op afstand. Het veld maakt onderdeel uit van de test naar kwaliteit en financiële voordelen van robotmaaiers die Grooteman momenteel heeft rijden op diverse grasvelden in Noord-Holland. Grooteman: 'Doordat dit een nieuw veld is, hebben we een nulmeting. Zo kunnen we onderzoeken in hoeverre de informatie die de sensoren ons verschaffen meerwaarde biedt.'

Pilot
De sensoren zijn op drie verschillende plaatsen in het veld geplaatst. 'Voor mij is bij deze pilot een sensor niet voldoende, bij twee sensoren kan een van de twee en afwijking hebben. Drie sensoren zijn ideaal', vervolgt Grooteman. De sensoren liggen verspreid in het veld, van het 16-metergebied tot de middenstip, in de schaduwkant en in de zonkant. De sensoren geven informatie over de vochtconditie van het veld, de bodemtemperatuur en de EC-waarde.


Meetgegevens van de sensoren (klik op de afbeelding om deze te vergroten).

Afstemmen
'We willen zo goed mogelijk doseren. Als de temperatuur van de bodem bijvoorbeeld boven de tien graden uitkomt, wordt het bodemleven actief. Vóór dat moment moet je zorgen dat het veld bemest is zodat het optimaal zijn werk kan doen. Daarna kunnen we de afname van meststoffen in de grond aflezen uit de EC-waarde. Zo kunnen we het moment van bemesten zo goed mogelijk afstemmen op deze specifieke grasmat. Het uiteindelijke doel is een financieel voordeel en een betere kwaliteit.'

Gezond verstand
Grooteman bekijkt met zijn gegevens onder andere de dichtheid van de mat, de onkruidgroei en de kwaliteit van het gras. Naast de gegevens die de sensoren hem geven, blijft hij grasvelden ook persoonlijk inspecteren en naar de ervaringen van verenigingen vragen. 'Automatiseren van het sportveldonderhoud is een grote aanvulling, maar voor mij blijft onderhoud maatwerk. Je kunt allerlei technologieën gebruiken maar uiteindelijk blijft het gezonde verstand het belangrijkste om het maximaal aantal speeluren uit een grasveld te halen', aldus Grooteman.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM