Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Maatwerk door sensoring

dinsdag 30 januari 2018

Vorige week was de vijftiende editie van de Nationale grasdag. Een bron van kennis voor sportveldbeheerders. Goof Rijndorp van Bras Fijnaart was ook van de partij en liet zien welke innovatieve technieken reeds mogelijk zijn: maatwerk door sensoring geeft zeer specifieke informatie over jouw grasmat.

Belang van homogene ondergrond

Voor een gezonde en gelijkmatig groeiende grasmat is een homogene ondergrond belangrijk. Want een egale ondergrond zorgt voor egale groei. En een egaal groeiende grasmat geeft onkruid geen kans. Daarbij is een goed groeiende grasmat een herstellende grasmat.

Om deze egale ondergrond te realiseren wordt vaak bij de aanleg of renovatie van velden een mengmonster van de toplaag genomen. Met deze mengmonsters wordt berekend hoeveel verschraling (zand of lava) nodig is om een veld bespeelbaar te maken.

Te algemeen
Het probleem is alleen dat een mengmonster van een heel veld genomen wordt. De uitslag geeft een gemiddelde van het veld, terwijl er binnen het veld grote verschillen in de grondslag kunnen voorkomen. Door het veld als een gemiddelde te behandelen wordt het schrale gedeelte dan teveel verschraald en het vette gedeelte wordt te weinig verschraald. Het gevolg: te grote verschillen ontstaan op het veld. Op het schrale gedeelte groeit het gras minder hard dan op het vettere gedeelte. Dit resulteert in een ongelijke groei en betredingstolerantie.

Oplossing = sensoring
Dit is te voorkomen door het veld voor de aanleg of de renovatie te scannen. Hier wordt plaats specifiek de EC-waarde, het organische stof gehalte en de zuurgraad bepaald. Met deze gegevens kan dan een taakkaart gemaakt worden waarmee plaats specifiek verschraald kan worden. Dus heel specifiek, per plek, weet je zo hoe je de grasmat moet behandelen en wat het nodig heeft. Het mooie van deze techniek is dat het niet alleen is voorbehouden voor grote vermogende clubs.

Meer lezen over de nationale grasdag? Onze redactie heeft er hier meer over geschreven..

door Willemijn van Iersel

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM