Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Korte infofilmpjes rubbergranulaat online

dinsdag 14 november 2017

Om de emotie uit de verhitte discussies rondom rubbergranulaat te halen heeft Recybem afgelopen maand twee korte informatiefilmpjes online geplaatst. De filmpjes behandelen PAKs en zinkuitloging als vermeende problemen bij kunstgrasvelden.

Uitloging zink
Het filmpje legt op een korte en heldere manier uit waarom zinkoxide in rubberkorrels volgens Recybem geen problemen geeft in de praktijk. Omdat slechts zo'n 1% van de korrels bestaat uit zinkoxide. Ook zinkzalf, wat wordt gebruikt voor babybilletjes bevat zinkoxide zelfs 10%. Zink is dan ook niet gevaarlijk voor de mens. Mogelijk is het wel schadelijk voor vissen en andere waterdieren. Echter heeft vele jaren onderzoek uitgewezen dat zinkoxide vanuit rubberkorrels niet terecht komt in het oppervlaktewater. Daarom levert het geen milieuschade op, zelfs milieuwinst omdat rubbergranulaat hergebruikte banden zijn, stelt de vereniging.Pak's in rubbergranulaat
Het tweede filmpje behandelt pak's in rubbergranulaat. Pak's ontstaan bij verbranding, ook bij de productie van banden. Deze Pak's zitten dan ook in rubbergranulaat, zij zouden mogelijk kankerverwekkend zijn. Recyben wijst erop dat wereldwijd tientallen onafhankelijke onderzoeken zijn uitgevoerd naar de vermeende schadelijkheid van Pak's, o.a. door Stanford University. Daaruit bleek dat de risico's voor gezondheidsproblemen verwaarloosbaar zijn door de lage hoeveelheid Pak's.
door Willemijn van Iersel

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM