Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Zembla: 'RIVM gaat milieurisico's rubbergranulaat onderzoeken'

woensdag 11 oktober 2017

Het RIVM en het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan de milieurisico's van rubbergranulaat in kunstgrasvelden onderzoeken. Dit laat het instituut weten in een nieuwe uitzending van Zembla 'Tot op de bodem', die vanavond wordt uitgezonden.

Het RIVM zegt in een reactie op de bevindingen van Zembla een onderzoeksstrategie in te stellen voor met bodem- en watermonsters rondom sportvelden.

Vervuiling controleren
In 2007 stelde toenmalig milieuminister Cramer bij haar besluit om het gebruik van rubbergranulaat toe te laten dat de 'waterkwaliteitsbeheerder' moet controleren of er vervuiling optreedt rondom kunstgrasvelden. Zembla stelt dat uit onderzoek van het programma blijkt dat er de afgelopen tien jaar door geen enkel Waterschap onderzoek is gedaan naar mogelijke vervuiling in het water of het slib van afwateringskanalen in de buurt van kunstgrasvelden.

Zware metalen
In het journalistieke onderzoeksprogramma vertelt sportveldenadviseur Jan Willem Boon dat hij onderzoek heeft gedaan naar bodemverontreiniging rondom kunstgras. Die zou zijn veroorzaakt door korrels, die zich buiten het veld verspreiden. Uit onderzoek naar tien velden in verschillende gemeenten ontdekte hij dat de grond op sommige plekken in de bermen sterk is verontreinigd met zware metalen zoals zink en kobalt.

Wet bodembescherming
Bodemkundige Theo Edelman stelt in het programma dat gemeenten waar die vorm van vervuiling wordt geconstateerd, de bodem direct dienen te saneren. 'Zij overtreden artikel 13 van de Wet bodembescherming. Je mag de bodem niet verontreinigen en als je dat wel hebt gedaan moet je maatregelen nemen om dat ongedaan te maken.'

Het RIVM volgen
Op vragen van Zembla laat het RIVM weten het water en de bodem rondom kunstgrasvelden te onderzoeken. Directeur André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten zegt dit toe te juichen: 'Wij zouden graag zien dat het ministerie opdracht geeft aan het RIVM, en mogelijk andere deskundigen, om ook onderzoek te doen naar de milieuvraagstukken. Zodat we als gemeenten ons daarop kunnen beroepen. Dan kunnen we zeggen: dat is goed onderzocht en we volgen het RIVM.'

Derde kritische uitzending over kunstgras
Het is de derde kritische Zembla-uitzending over kunstgras. Eerdere afleveringen (in oktober 2016 en februari 2017) over de gevaren van kunstgras infill deden veel stof opwaaien.

De Zembla-aflevering 'Tot op de bodem' wordt vanavond uitgezonden op NPO 2 op 21.20.

Bron: Zembla

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM