Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Per 1 maart strengere normen voor rubbergranulaat in kunstgras

donderdag 16 februari 2017

Er gelden per 1 maart 2017 nieuwe normen voor de gehalten Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAKs) in rubbergranulaat voor kunstgrasvelden. Dat maakte branchevereniging Band en Milieu gisteren bekend in een persbericht.

Van de acht belangrijkste PAKs mag voortaan maximaal 20 mg/kg in het granulaat zitten. Band en Milieu (BEM) wil de nieuwe norm verplicht stellen en opleggen aan de BEM-gecertificeerde producenten van rubber infill van gerecyclede voertuigbanden. De norm moet helderheid voor alle betrokkenen verschaffen en voorkomen dat de 'normendiscussie' over rubbergranulaat blijft voortwoekeren.

Veel discussie
Er is veel onduidelijkheid en discussie ontstaan over de normen waaraan het rubbergranulaat moet voldoen. De Europese REACH-norm voor mengsels is de enige norm die momenteel wettelijk bindend is. 'REACH geeft te weinig houvast voor het granulaat met zijn specifieke toepassingsgebied', zegt Kees van Oostenrijk, directeur van Band en Milieu. 'Daarom komen wij nu met een specifieke norm voor PAKs in granulaat gemaakt van voertuigbanden. Dit moet iedereen meer duidelijkheid en eenduidigheid geven, zodat er geen discussie meer hoeft te ontstaan welke norm geldt. Met het RIVM-onderzoek in de hand kunnen we ook aantonen dat granulaat met deze maximale PAK-waarden gewoon veilig is', aldus Van Oostenrijk.

'Rubbergranulaat is veilig voor de gezondheid'
Van Oostenrijk lijkt dus niets te willen weten van de beweringen van Zembla. 'Rubbergranulaat heeft uitstekende sporttechnische eigenschappen, lage beheer- en aanlegkosten, een lange levensduur en een minimale CO2-footprint. Het wordt door vriend en vijand gezien als het beste infill materiaal voor kunstgrasvelden. Rubbergranulaat van voertuigbanden is veilig voor de gezondheid en voor het milieu', concludeert Van Oostenrijk.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM