Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Zembla zet grote vraagtekens bij conclusie RIVM

donderdag 16 februari 2017

Gisteravond zond Zembla het vervolg op 'Gevaarlijk spel' uit. In de nieuwe aflevering over rubbergranulaat werd de conclusie van het RIVM, 'sporten op rubbergranulaat is veilig', sterk in twijfel getrokken.

De belangrijkste vraag die Zembla hierbij stelde was: hoe kan het RIVM na slechts twee maanden onderzoek concluderen dat rubbergranulaat veilig genoeg is om op te sporten? Zembla verwees hierbij naar het nog lopende onderzoek van de Europese Commissie en een langdurig onderzoek in de Verenigde Staten, waar na jaren van onderzoek nog altijd veel onzekerheden bestaan. De conclusie van het RIVM lijkt daarom te voorbarig, beargumenteren de programmamakers.

Kritiek
Het RIVM-onderzoek uit december werd in Zembla op een aantal punten zwaar bekritiseerd. Zo blijkt uit correspondentie tussen het RIVM en bezorgde ouders dat het instituut zelf toegeeft dat het onderzoek 'geen zekerheid geeft over risico's, want daar is langduriger onderzoek voor nodig'. Het feit dat het gezondheidsrisico verwaarloosbaar is, is volgens toxicoloog Martin van den Berg niet vol te houden als de extra gevoeligheid van kinderen aangehouden zou worden. Bovendien is niet gemeten hoe de verschillende stoffen in rubbergranulaat op elkaar reageren, waardoor het risico nog hoger uit zou kunnen vallen. Van den Berg raadt dan ook af om nog langer op rubbergranulaat te sporten. Verder liet Zembla het onderzoek van de Vrije Universiteit zien, dat gisteren al in het nieuws kwam.

Gevraagd om op deze nieuwe bevindingen te reageren, laat Els van Schie, directeur Milieu en Veiligheid bij RIVM, in Zembla weten 'geen aanleiding te zien om minder stellig in het oordeel van het RIVM te zijn'.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM