Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

‘Rubbergranulaat mogelijk toch schadelijk voor gezondheid’

woensdag 15 februari 2017

Mogelijk heeft het rubbergranulaat op kunstgrasvelden toch gezondheidseffecten bij mensen. Zembla presenteert vandaag nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit waarin dat zou worden aangetoond. Zembla raadt spelen op kunstgras met rubbergranulaat af.

In het programma 'Gevaarlijk spel - Het vervolg' komen proefjes aan bod met zebravisjes en zebravisembryo’s, die werden blootgesteld aan water waarin rubbergranulaat heeft gelegen. Resultaat van het onderzoek was dat de embryo’s stierven en er bij de visjes een gedragsverandering plaatsvond.

Volgens onderzoeksleider en hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer staan de resultaten van het onderzoek haaks op de uitkomsten van het RIVM. Eind vorig jaar concludeerde dit instituut dat sporten op kunstgras met SBR veilig is.

Volgens De Boer staat in het RIVM-rapport dat de stoffen zitten opgesloten in het granulaat en is dit nieuwe onderzoek daarmee in tegenspraak. Hij stelt dat de proeven bewijzen dat er stoffen vrijkomen. Hij raadt af om op kunstgras te sporten.

De Boer noemt de resultaten van het onderzoek met de zebravisjes een belangrijke indicator voor mogelijke gezondheidseffecten bij mensen. Er is volgens hem meer onderzoek nodig om dat nader vast te stellen.

De hoogleraar benadrukt dat er naast de schadelijke polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak's) ook andere stoffen in het rubbergranulaat aanwezig zijn. 'Organische stoffen, geen metalen. En die kunnen een toxisch effect hebben. Dat moet in kaart worden gebracht.'

RIVM-directeur Els van Schie zegt in Zembla geen reden te zien om naar aanleiding van het VU-onderzoek de conclusie van het RIVM bij te stellen dat sporten op kunstgrasvelden met SBR veilig is. Ze stelt ‘geen aanknopingspunten’ te hebben voor een ‘vertaling naar de gezondheid van de mens’. Van Schie zegt dat aan de studie met zebravisjes van de VU geen conclusies kunnen worden verbonden.

De uitzending van Zembla is vanavond om 21.20 op NPO 2.


door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM